• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

3 juli 2015

Kookboek Vegadutchie

vegadutchieSorry hoor, maar die veganistische of ‘100% vegan’ trend, daar begrijp ik niks van. Dat je geen vlees wilt eten, daar kan ik me zelfs als overtuigd omnivoor nog best iets bij voorstellen, maar waarom o waarom zou je ook honing, kaas, melk, eieren, slagroom, crème fraîche, mascarpone en Turkse yoghurt uit je menu schrappen? Zonder dat er sprake is van een allergie of intolerantie, alleen maar omdat zulks ‘gezonder’ en ‘beter’ voor je zou zijn?

In één moeite door staat vegan tegenwoordig ook vaak voor glutenvrij. Niet omdat er ernstige ziektes als coeliakie in het spel zijn, welnee, maar puur als modedingetje, ook alweer vanwege ‘gezonder’ en ‘beter’. Oh, en dan schaffen we suiker ook maar meteen af, want kokosbloesemsuiker en ahornsiroop leveren weliswaar evenveel calorieën – wat iedereen gemakshalve negeert – maar zijn ‘gezonder’ en ‘puurder’. Dus ‘beter’.

Zucht. Nee, sorry, het zal wel aan mij liggen, maar ik word daar kriegelig van. Terwijl, ik ben heel erg vóór gezond. Althans, gewoon gezond. Je weet wel, gevarieerd, met mate, lekker met verse ingrediënten en zonder pakjes en zakjes. Maar het lijkt soms wel alsof ‘gezond leven’ een soort maniakale religie aan het worden is waarvoor allerlei moeilijke fratsen uitgehaald moeten worden.
vegadutchieMisschien heel gek, maar ik word eerder moedeloos dan blij van mottig bruine ‘scrambled kikkererwten’, ‘brownies’ van aardappel of glutenvrije pasta met avocadosmurrie en edelgistvlokken (whatever that may be). Waarom o waarom zou een mens moeilijk doen als het makkelijk kan? Tiramisù is even lekker als doodsimpel, gewoon met chocola, koffie, lange vingers en room. Daar kan toch geen ‘tiramisù’ geknutseld van chiazaad, boekweitmeel, hazelnootmeel, kokosolie, ahornsiroop, amandelmelk en cashewnoten tegenop? Of waarom zou je een bruingrijze puree van cashew- en hazelnoten, dadels, kokosrasp en amandelmelk in hemelsnaam ‘notenyoghurt’ noemen? Ik haal nog maar eens zo’n verrukkelijk emmertje volle yoghurt bij mijn Turkse groenteboer, gooi er wat noten en fruit op en klaar is mijn fleurige ontbijtje.

Het moge duidelijk zijn: ik ben niet de doelgroep voor kookboeken als Vegadutchie. Nogmaals sorry, sorry, sorry. Dokter, is er iets mis met mij?

Jolijn Pelgrum, Vegadutchie, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046819555, € 22,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feuilleton antipakjeskookboek (2): de cover

Coronakoken: 3x herdruk

Gizzi’s Keukenmagie

Vorig bericht: « Bami goreng #nopakjes
Volgend bericht: Margarine, nu met boter! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN