• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 mei 2013

Amsterdamse rabarberweek en Rabarcello

Kijk, je kunt natuurlijk je nieuwe rabarberdrankje promoten met een persbijeenkomst, maar de jongens van Mister Kitchen denken groot. Die willen graag heel Nederland überhaupt aan de rabarber krijgen, dus organiseren ze ’s lands eerste Raberberweek, pardon, de Amsterdam Rhubarb Week, die trouwens dan ook maar meteen tien dagen duurt.

Rabarbermenu
Gisteren was de aftrap in het Amsterdamse Conservatoriumhotel. Chef Schilo van Coevorden (”De liefde voor rabarber is me door m’n moeder door de strot geduwd”) presenteerde in Madurodamformaat het rabarbermenu dat hij deze hele week (nog tot en met 12 mei) serveert in zijn restaurant Tunes. En ach, wat smaakte dat naar meer! Steur en kaviaar uit Eindhoven (!), griet met asperges, rabarbersoep met dragonolie, salade béarnaise, lamskotelet met spelt, en dat alles uiteraard met rabarber. Plus ook nog twee rabarbertoetjes.rabarbermenu

150 rassen
Tussen de gangen door teler vertelden twee kwekers tal van wederwaardigheden over deze verrukkelijke groente, die ook vaak als fruit wordt beschouwd. Zo heeft teler Jaap Vlaming op Texel wel 150 rassen, en ja, die zijn allemaal verschillend. Uiterlijk, volume, smaak, aroma. ‘Sommigen zijn lekker in het voorjaar, maar in juli niet te hachelen’. Het enige dat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal zuur zijn. Maar daar helpt een snufje zout tegen, nee, niet suiker, zoals je zou denken. Een favoriete rabarbertop 5 samenstellen is volgens hem net zo onmogelijk als een top 5 favoriete vrouwen.

Barbieroze
Verder was Herman Jansen aanwezig, geen meneer, maar de naam van het gerenommeerde distilleerbedrijf dat als sinds 1777 in Schiedam zetelt. Want nu komen we dan bij het rabarberdrankje terecht. Rabarcello heet het, een soort limoncello, maar dan van rabarber. rabarcello

Begonnen als een hardnekkige liefhebberij van Daan Faber, een van de drie heren achter Mister Kitchen. Maar na veel uitproberen en oefenen is het deze Amsterdammer in Schiedam gelukt om een prachtig barbieroze drankje te fabriceren dat inderdaad zacht en zwoel naar pure rabarber smaakt. Heerlijk on the rocks of in een cocktail. Het is nog lang niet overal te koop, maar op de site vind je de verkoopadressen.

Rabarberkunst
Terug naar de Rhubarb Week. Die omhelst ook de tentoonstelling RhubArt, een serie van zo’n twintig rabarberkunstwerken die verspreid door het Conservatoriumhotel hangen. rabarberkunstSoms is het even zoeken. Zo blijkt de beeldschone rode lederen rolkoffer ook onderdeel te zijn van het kunstproject (voor € 999 mag je ‘m meenemen), plus diverse beschilderde borden. Ook zijn er wat installaties en projecties, waaronder uiteraard wat rabarberrabarberrabarberrende babbelvrouwen. En een speciale kamer met lange slierten waar je tussen kunt verdwalen terwijl ze langzaam verkleuren van groen naar rood. Symbool voor de tot slijmerige draden gekookte rabarbermoes van je oma? Want terug naar waar het allemaal om draait: heel Nederland aan de rabarber krijgen.

Rollende keukens
Naast Schilo van Coevorden doen er tot en met 12 mei nog zo’n 20 andere chefs in Amsterdam mee (plus Niven Kunz in Rijswijk) met een speciaal rabarbermenu. En wie een heel menu te veel vindt, kan ook in de Brasserie van het Conservatoriumhotel alleen even een klassieke rabarbercrumble bestellen. De rabarberweek wordt afgesloten tijdens een ander initiatief van Mister Kitchen: het Weekend van de Rollende Keukens (9-12 mei) op de Westergasfabriek, waar ze in hun eigen rabarberrestaurant een driegangenmenu zullen serveren. Met rabarber, uiteraard.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kabeljauw voor 10 personen

Documentaire Smakelijk eten!

Kookboek: Samen! Koken voor de groep

Vorig bericht: « Cursus kookboek schrijven (deel 6: boodschappen)
Volgend bericht: Otima 10 port »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN