Wat een timing! Net op de dag dat mijn eigen fotoshoot gaat beginnen voor mijn nieuwe kookboek, valt er een boek getiteld Foodstyling in de bus. Van een Italiaanse, Roberta Deiana. De ondertitel belooft ‘tips en trucs om van elk gerecht een visueel kunstwerkje te maken’. Kijk, dat is nou nét wat ik nodig heb. Je kunt nog zo lekker koken, het is nog niet makkelijk om het ook een beetje appetijtelijk op het bord te krijgen. De lekkerste Boeuf Bourguignon wordt een bruine vormeloze hoop, de smeuïgste aardappelpuree een vage kledder, de fruitigste pudding een roze veeg.
Dit boek is overigens niet gericht op fotografie, maar op de thuiskok die mooie bordjes wil maken. Niet om op de foto te zetten maar gewoon om de eetgasten blij te maken. Word je blij van dit boek? Schaterlachend blij, zou ik zeggen. Na een uitgebreide, verantwoorde inleiding blader ik snel door naar het eerste praktijkgeval. Lamskoteletjes met groenten.
Huh? Dit noemen wij een gezellig, fleurige rotzooi.
Maar kijk, hetzelfde gerecht kan ook zo, als je houdt van fröbelen met uitsteekvormpjes.
Alhoewel, de echte doorgewinterde fröbelaar boetseert natuurlijk vlechtmatjes van groente, voor over de vis.
Is dit een Italiaanse kok? De Italiaanse keuken staat toch bekend om dat ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’? Weinig ingrediënten, maar dan alleen van de allerbeste kwaliteit? Wat je ziet moet je kunnen proeven en wat je proeft moeten je ogen kunnen terugvinden op je bord? Niet in dit boek. En het wordt hoe langer hoe gekker. Gezellig schilderen met levensmiddelenkleurstof, dan krijg je vanzelf pastelkleurige kipgehaktballetjes. Of deze tortilla’s met humus.
Wie lekker poenig wil doen, serveert zijn kipfilet voortaan uitsluitend verguld met goudblaadjes, vergezeld van aardappels in de vorm van goudstaven.
Of wat dacht je van een Koude tulband met zilveren sardientjes? Moeilijkheidsgraad gemiddeld!
Nee heus, een werkelijk dolkomisch boek.
Roberta Deiana, Foodstyling – tips en trucs om van elk gerecht een visueel kunstwerkje te maken, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045204512, € 19,95