• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

21 november 2018

Biografie Johannes van Dam

Vijf jaar dood is hij alweer, de naar eigen zeggen beste culinair journalist van Nederland, de schrik en vrees van chefs en keukenbrigades. Zojuist verscheen de biografie van Johannes van Dam, geschreven door Jeroen Thijssen. Een verrassende keuze, als je de inleiding leest over hoe hij als jonge schrijver ronduit hilarisch geschoffeerd werd door Van Dam. “Daarna meed ik hem. Ik was niet de enige. Naarmate ik langer in het circuit van culinair publicisten rondhing, kreeg ik steeds meer verhalen te horen. Over zijn drammerigheid. Over zijn botheid. Over zijn tentoongespreide alwetendheid, want hij wist altijd alles, dat moesten de sprekers dan wel toegeven – waarschijnlijk maakte dat het extra erg.”

Cliffhanger
Waarom dan toch een biografie schrijven? “Twee redenen,” vertelt hij aan de telefoon. “Verbazing, want waarom werd hij nooit tegengesproken als hij riep dat hij de beste was, maar ook fascinatie. Hij was een hork, maar je voelde dat er allerlei leed onder zat, bijna als een romanpersonage.” En dan blijkt het een voordeel dat Thijssen niet alleen culinair journalist is maar ook romancier. Het boek leest als een trein en elk hoofdstuk eindigt met een heuse cliffhanger.

Oorlogsverklaring
De tragiek begint meteen in het eerste hoofdstuk, niet met de geboorte van Johannes, maar met het tragische auto-ongeluk waarbij hij op 17-jarige leeftijd zijn vader verliest en hij zijn zusje redt van de dood. Althans dat beweerde hij de rest van zijn leven. Maar is het wel zo gegaan? Kranten en ooggetuigen vertellen iets anders. Die dubbelzinnigheid blijkt een rode draad. Als zijn column in Het Parool wordt stopgezet wegens gebrek aan kwaliteit is hij de enige die het niet had zien aankomen. Het vervolg, zijn restaurantrubriek “Proefwerk’, wordt wél een groot succes (volgens Thijssen “een vriendelijke oorlogsverklaring aan de horeca”), net als zijn bestseller DeDikkevanDam.

Aardappelpuree
’s Mans grillen en nukken komen uitgebreid aan bod, maar vrienden verklaren dat hij ook heel warm en hartelijk kan zijn en roemen zijn gevoel voor humor. Ook Thijssen heeft tijdens het schrijven naar eigen zeggen meer mededogen gekregen. Dat proef je wanneer hij Van Dams treurige liefdesleven beschrijft of de terugkerende depressies, die hij probeerde te bestrijden met aardappelpuree en het knuffelen van zijn katten. “Geen van beide helpt werkelijk, maar hij moet iets.”

Omgevallen boekenkast
En, was hij nu de grootste culinair journalist? “Nee,” zegt Thijssen. “Hij was een omgevallen boekenkast. Hij wist verschrikkelijk veel maar was te weinig zelfkritisch. Nabellen en checken, zoals een journalist betaamt, daar deed hij niet aan. Hij vertrouwde geheel op zijn eigen oordeel .” Fouten? Die maakte hij in principe niet. Thijssen: “In het voorwoord van DeDikke zegt hij de verantwoordelijkheid te nemen ‘ook voor de fouten die er vast nog wel in zitten en waar ik u graag over hoor’, maar dat is meer voor de vorm. Hij wil er helemaal niet graag over horen.” Thijssen heeft het allemaal voor ons nageplozen en trakteert bovendien op een soms lekker vilein toontje. Als Van Dam in een interview zegt dat hij ondanks zijn suikerziekte heus nog steeds net zo goed proeft als ieder ander voegt Thijssen daar fijntjes aan toe: “Dat moet een vergissing zijn. Johannes proeft natuurlijk béter dan ieder ander.”

Jeroen Thijssen, Johannes van Dam – de biografie, ISBN 9789046824504, uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 24,99

Dit artikel verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek 100 pastasauzen

Boek Foodstyling

Het nieuwe kliekjesboek

Vorig bericht: « Grissini
Volgend bericht: Kookboek als (relatie)geschenk »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN