• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 juni 2013

Zomerdrankje: Hugo

Vorige week om deze tijd zat ik in Oostenrijk driemaal daags aan de Hugo.’Oe-ghoo’, zeggen ze zelf. Zucht. Hugo-Heimweh. En het is nog hip ook, volgens collega Marjan Ippel. Maar wat is het? Een friszoetfruitig zomerdrankje dat op elk terras weer net even anders smaakt. Het kan met wijn, maar liever met Sekt of (vaker) Prosecco. En toch slechts licht alcoholisch omdat er ook een scheut bubbelwater doorheen gaat, wat ze in Oostenrijk trouwens overal bijdoen, tot de appelsap aan toe. En al die ijsklontjes verdunnen de boel ook tot zeer acceptabel-doordrinkbare hoogte. Maar het meest kenmerkende onderdeel, en dát is nu juist het verslavend lekkere geheim, is de vlierbloesemsiroop. Holunder, heet het daar, en ze zijn er dol op in Oostenrijk. Iedere boerderij maakt zijn eigen sap en siroop, elk horeca-etablissement heeft het in huis. Zelf vlierbloesemsiroop maken staat nog altijd hoog op mijn To Do-lijstje, maar tot die tijd koop ik het in Nederland van het Engelse merk Belvoir (waar het ‘Elderflower’ heet), onder andere verkrijgbaar bij Marqt.

Karinthië 006 (Small)

Aan de Wörthersee in Karinthië, bij Werzers Badehaus, dronk ik de lekkerste Hugo. Maar de plek kan ook een rol gespeeld hebben..

Recept voor 1 groot wijnglas:
150 ml Prosecco (of andere bubbelwijn)
100 ml bronwater met veel bruis (liever Spa Rood dan Spa Henriëtte)
scheut vlierbloesemsiroop
4-5 blaadjes geurige verse munt
schijfje limoen
ijsblokjes

Muntblaadjes een beetje fijnstampen onderin een glas (denk: mojito). Schijfje limoen erbij. Liefhebbers van een zuurtje knijpen ook nog een extra schijfje limoen erboven uit. Dan vlierbloesemsiroop erin, vervolgens bronwater en tenslotte de Prosecco, allemaal liefst ijskoud uit de koelkast. De hoeveelheden luisteren niet heel nauw, zolang je maar wat minder bronwater doet dan bubbelwijn, anders wordt het zo flauw. En ik hou persoonlijk van een ferme scheut vlierbloesemsiroop, anderen van een kleintje. Dat is naar eigen smaak. Hetzelfde geldt voor de muntblaadjes. Ik kwam ook Hugo’s tegen met slechts één eenzaam blaadje. Die is dan vooral decoratief; wil je munt proeven, dan moet er echt wat meer in. Waarbij de ene soort (denk: die bossen van de Turk) trouwens ook weer veel sterker van smaak en geur is dan de andere (denk: die laffe plantjes uit de supermarkt). Wel de boel een beetje roeren, anders zit alle zoete siroop onderop. IJsblokjes en een rietje erin en klaar is Kees. Eh, Hugo.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gefrituurde pompoenbloemen

Wijnreis Slovenië

Salade van bonen met radijs

Vorig bericht: « Cursus kookboek schrijven 10: vormgeving
Volgend bericht: Sangria »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN