• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

22 juli 2013

Koken op de camping: chili con carne

Vorige week ging ik in Trouw voortvarend van start met deze koken-op-de-campingserie, maar dat durfde ik pas aan nadat u in hartverwarmend groten getale gehoor gaf aan mijn noodkreet over hoe je dat eigenlijk aanpakt, koken in een tent. Waarvoor dank! Als er één ding opvalt aan de vele mailtjes die ik mocht ontvangen, dan is het wel dat dé kampeerder niet bestaat.

Kampeertypes
Er zijn de wandelkampeerders, die alleen ultralichtgewicht bagage bij zich hebben. De fietskampeerders die in hun efficiënt ingerichte fietstassen nog net een compleet assortiment kruiden in plastic zakjes hebben weten te friemelen. En natuurlijk de we-gooien-de-achterbak-van-de-auto-lekker-vol-met-blikken-kampeerders. Dwars daar doorheen heb je de zichzelf ‘hardcore kampeerders’ noemenden die, al dan niet in hun uppie, hun tentje uitwerpen in de rimboe waar in de verste verte geen kampwinkel te bekennen valt. Maar je hebt ze ook die de camping juist uitzoeken op de eigenschap dat er een lokale markt in de buurt is voor de heerlijkste verse ingrediënten.

Basismateriaal
Ik kan u nu al vertellen: het gaat mij deze zomer niet lukken om alle categorieën tevreden te houden. Ik moet keuzes maken. Aangezien ik als kampeerdebutant nog lang niet geschikt ben voor het echte doorgewinterde gebeuren, waarschuw ik maar vast: ik ga toch uit van enig basismateriaal, hetzij van de lokale markt, hetzij uit de campingwinkel, hetzij van thuis meegenomen.

Aangekleed
Bovendien dient gezegd dat ik natuurlijk kookschrijfster ben. Zo zal de verrassend vaak ingestuurde receptsuggestie bestaande uit bonen in tomatensaus, (vegetarisch) gehakt en geraspte kaas vast prima te hachelen zijn na een inspannende fietspartij bergopwaarts met een Stormvogel in het aanhangkarretje, maar culinair gezien kan ik daar in deze rubriek echt niet mee aankomen. Dus het wordt eenvoudig en maakbaar, maar toch een beetje aangekleed. Altijd zonder pakjes en zakjes, dat moge duidelijk zijn. En met de tip van lezer Paul Ploos van Amstel in de oren geknoopt: ‘Hoe kook je in een tent? Niet doen, altijd buiten koken.’afl2-KmKcamping

 

Recept Campingchili

Nodig voor 4 personen:
500 g rundergehakt
2 blikken (à 400 g) bruine/kidney-bonen
1 blik (400 g) tomatenblokjes
1 rode paprika
1 grote ui
2 knoflooktenen
1 eetl chilipoeder of 1 rode peper
evt. 1 eetl komijnpoeder (djinten)
1 bos verse koriander (of peterselie)
1 bekertje zure room (of crème fraîche of yoghurt)
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Fruit de gesnipperde ui en knoflook zachtjes op laag vuur in wat olie in een ruime pan. Snij intussen de paprika in miniblokjes. Wie geen chilipoeder heeft kunnen vinden, hakt een rode peper fijn, met zaadjes en al. Doe paprika, rode peper/chilipoeder en als u heeft liefst ook komijnpoeder in de pan en fruit even mee. Zet het vuur iets hoger, doe het gehakt erbij en bak al omscheppend rul en bruin. Dat mag rustig 10 minuten duren. Doe nu de tomatenpulp erbij plus zout en peper. Laat 10-15 minuten flink pruttelen zonder deksel. Voeg op het eind de in een zeef goed omgespoelde en uitgelekte bonen toe en warm even mee. Serveer met zure room en grofgehakte koriander. Wie dat laatste niet heeft of niet lust, neemt peterselie. Lekker met al naar gelang de plek waar u zit knapperig stokbrood, Semmelbrötchen, ciabatta of Turks brood erbij.

TIPS:
• In de normale thuisversie laat ik de chili een uurtje sudderen. Dat kost te veel gastankjes maar zorgt wel voor smaakverdieping. In plaats daarvan adviseer ik om het gehakt lekker uitgebreid aan te bakken.
• Het leukst is om een bonenmix te doen, helemaal als u dubbele hoeveelheden maakt voor grote groepen. Rode kidneybonen, bruine bonen, witte bonen (maar dan zonder tomatensaus), borlottiboontjes, kapucijners, ja zelfs flageolets heb ik er wel eens doorheen gekieperd.
• Wie geen chilipoeder heeft, komt ook met (waarschijnlijk makkelijker te vinden) paprikapoeder en cayennepeper een heel eind. Franse kampeerders kan ik piment d’espelette aanbevelen.

Dit is deel twee van de serie Koken met Karin op de camping. Deze hele zomer vind je elke zaterdag in Trouw de nieuwste aflevering. Pas na het weekend staat het recept ook hier online. Tja, verschil moet er wezen. Na de zomer ga ik weer verder met mijn antipakjesrecepten.

In de volgende kampeeraflevering: Campingcouscous.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Risotto uit de magnetron

Koken voor de hond

Zomersalade sharonfruit

Vorig bericht: « Tyrell’s groentechips
Volgend bericht: Sandra Ysbrandy Kookboek Aan de keukentafel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN