• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 juli 2013

Risotto van geroosterde biet

Gisteren bij de bespreking van het boek Aan de keukentafel van Sandra Ysbrandy noemde ik hem al, de vegetarische risotto van bietjes met gorgonzola en macadamianoten. Ik heb iets met bietjes, zeker als ze geroosterd zijn. Ik heb ook iets met risotto. En met gorgonzola. En vooruit, ook iets met macadamianoten, al eet ik die eigenlijk zelden. En dan gaat er ook nog rode port in, waar ik óók al wat mee heb. Kortom: deze moest het worden.

Foto: Harold Pereira

Nodig voor 4 personen:
2,5 dl rode port
2 el balsamicoazijn
1 sinaasappel
250 g gekookte* bieten
350 g risottorijst
1500 ml groentebouillon
1 ui, fijngesnipperd
75 g boter
50 g geraspte parmezaan
150 g macadamianoten
200 g gorgonzola
4 basilicumblaadjes
Zout & peper

*) Heel raar: de titel van het recept is toch heus Risotto van geroosterde biet, maar in de ingrediëntenlijst zijn het ineens gekookte bieten. Kan dus allebei, maar ik zeg: roosteren die hap.

Rasp de sinaasappel en zet dat apart, dat hebben we later nodig. Pers hem vervolgens uit en doe met 1 dl rode port, 1 el balsamico en wat zout en peper in een pan. Snij 100 g van de bieten in blokjes en doe erbij. Breng de hele boel even aan de kook, haal dan meteen de pan van het vuur en zet afgedekt apart. Pureer de rest van de bieten met de rest van de port en balsamico in de keukenmachine tot puree.
Breng alvast de bouillon aan de kook.
Fruit de ui in 25 g boter. Nu doet Sandra eerst de bietenpuree in de pan en dan de rijst, maar ik doe het andersom. De rijst moet namelijk eerst een minuut even meebakken tot hij aan alle kanten mooi glanst. Met die bietenpuree erbij lukt dat niet. Dus. Eerst de rijst, minuutje omscheppen, dan bietenpuree erbij. Nu in gedeeltes de hete bouillon erbij en steeds roeren, dat kan 15-20 minuten duren. (Eerlijk gezegd doe ik dat ook niet, ik plemp de hele bups in één keer in de oven voor 25 minuten, alleen halverwege één keer roeren, maar laat ik nou eens netjes het recept volgen.)
De laatste 5 minuten mogen de bietenblokjes erbij, plus de sinaasappelrasp. Roer de rest van de boter en de parmezaan erdoor. Rooster de macadamianoten in een koekenpan en hak grof. Oeps, dat hadden we natuurlijk al eerder moeten doen, niet nu pas.
Serveren: schep de risotto in diepe borden. Strooi wat verbrokkelde gorgonzola en noten erover. Garneer met basilicum.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Aan de keukentafel. Lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Broccoli-kaasschotel

Verse pasta

Ananasjam

Vorig bericht: « Sandra Ysbrandy Kookboek Aan de keukentafel
Volgend bericht: Broodzakje Boc ’n Roll »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN