Het is bewuste visweek, was iedereen zich daar al van bewust? En dan is het ook nog eens vrijdag visdag, dus vooruit met de geit. Makreel in dit geval, dat is voor zover ik weet zowel de verantwoordste als duurzaamste en gezondste vis die er voorhanden is. En lekkerste, had ik dat al vermeld? Vandaag dus een makreelrecept. Niet met gerookte (die trouwens meestal gestoomd is), maar gewoon, met verse makreel.
Het recept is niet van mezelf, maar van NRC-collega Menno Steketee: makreel op z’n Normandisch. Ervaren Frankrijkgangers weten dan: het is iets met room of iets met appel, en liefst allebei. Dat laatste is hier het geval. Roomboter, crème fraîche, gebakken appel én appelcider in de saus. Nomnomnom. En nog een preitje voor het vitaminegehalte.
Overigens heb ik het wel ietsje anders gedaan dan in het oorspronkelijke recept. Zo vond ik de hoeveelheden (1 makreel pp) vrij fors voor een voorgerechtje, zelfs bij niet al te grote vissen. Met een gekookt aardappeltje bij werd het moeiteloos een hoofdgerecht. Mijn advies is verder om de cider echt goed te laten inkoken, niet tot de helft, maar tot hooguit nog 2 lepels, anders blijft de saus erg zuur. Die halve citroen zou ik om dezelfde reden ook achterwege laten in de saus, gewoon een kneep, meer niet. Maar verder niets dan lof. Heerlijk visje.
Hier vind je het recept van Makreel met appel.