• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 november 2011

Jeruzalem Pizza

Was het de Sloveense bubbelwijn? Het weergaloze uitzicht over de wijngaarden? In het proeflokaal van firma p&f wineries in het plaatsje Jeruzalem (zo heet het echt!) at ik tijdens mijn Sloveense wijnreis onvergetelijk heerlijk pizzabrood met knapperige kaantjes erop. ‘Jeruzalem Pizza’, noemden ze het. Daar moest en zou ik het recept van hebben. Wijnmaker Rok Jamnik stuurde het per ommegaande naar me toe. Op mijn vraag of het echt zo heet antwoordde hij: “The official name is not Jeruzalem Pizza. We just call it that way, because for foreigners it is hard to say Postržjača…’ En inderdaad, probeer dat maar eens uit je mond te krijgen.

Eigenlijk is er geen recept, want deze brood-achtige pizza (dit pizza-achtige brood) wordt traditioneel gemaakt van restjes brooddeeg. Kenmerkend element is de vulling van ‘zaseka’, gemalen, gerookt varkensvet dat uitgesmeerd wordt op brood. Nee, dat hebben we hier niet. Ik deed het met vette spekblokjes (die helemaal witte bonkjes ja, gewoon te koop in de supermarkt), en dat ging ook prima.

Het recept was vrij globaal, en behoefde enig uitproberen. De eerste poging leverde een knetterharde koek op:

De tweede lukte wel, en was werkelijk verrukkelijk, ook al had ik het spek er te los over gestrooid, waardoor een gedeelte eraf was gegleden. Ik was nog net op tijd om een foto te nemen, hij ging in rap tempo op:

Nodig:

100 g volkorenmeel

200 g gewone bloem

175 ml melk

75 g gerookte vette spekblokjes

1 eetl zonnebloemolie

1 zakje instant gist (à 7 g)

½ theel zout

Doe meel, bloem en zout in een kom. Doe gist erbij. Verwarm de melk iets in een steelpan (niet koken!). Giet erbij, samen met de zonnebloemolie. Roer met een vork door elkaar tot het klontert. Kneed dan met de hand verder op een bebloemd aanrecht. Erg nat? Iets bloem erbij, maar het moet wel een lekker soepel deeg blijven, niet te stevig. Kneed een minuut of vijf uitgebreid door. Vorm er een bolletje van, leg terug in de kom, dek af met plasticfolie en laat op een rustige, warme plek een uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Vet een bakplaat in. Duw het gerezen deeg erop uit tot je een dikke pizza hebt. Maal de spekblokjes eventueel iets fijner in de keukenmachine. Spreid erover uit en duw goed vast. Laat nog een half uurtje rijzen (ik doe dat op een stoel voor de oven). Verwarm intussen de oven voor op 225°C. Bak in 15 minuten in de oven goudgeel en gaar. Snij in punten en serveer als borrelhapje of hartige snack. Liefst dezelfde dag eten, dan is hij het lekkerst.

Teveel gedoe? Dan kun je altijd nog naar wijnlokaal Zidanica Malek in Jeruzalem-Ormož in noord-oost Slovenië. Daar serveren ze de originele versie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tour de France 1 : Sardientjespuree

Eendenborst met bramen

Gezond wokrecept à la Sophie Dahl

Vorig bericht: « Wijnreis Slovenië
Volgend bericht: Fair Trade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN