• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 september 2013

Alles over risottorijst (1)

Op vakanties was ik er wel eens langsgereden, de rijstvelden in de platte Noord-Italiaanse Po-vlakte, maar zo dichtbij kwam ik nog nooit. De firma Riso Gallo nodigde me namelijk uit voor een bezoek aan hun rijstfabriek. Voor een kookschrijver altijd interessant, zo’n kijkje in de keuken. Je leert er een hoop van, je doet inspiratie op voor artikelen, en meestal eet je nog heerlijk ook. Wat wil een mens nog meer? Ik heb zoveel informatie verzameld, weet je wat, ik maak er gewoon een risotto-serie van. Uiteraard inclusief recepten.risotto veld

Olifant of haan
riso galloRiso Gallo bestaat al sinds 1856, begon ooit in Genua, had ook nog een Argentijnse episode, maar huist nu alweer heel lang in het kleine plaatsje Robbia, iets ten westen van Milaan. Waarom die haan (gallo)? Simpel. Lang geleden gaf de fabrikant van Cinzano vermouth de tip aan grootvader Riccardo Preve van het rijstbedrijf: zorg altijd dat Cinzano groot op de fles staat, en vermouth klein, dan vragen ze in de winkel (de zelfbediening was toen nog niet uitgevonden) naar jouw merk, want dat zien ze op de plank staan. De verschillende rijstsoorten van Gallo gingen vergezeld van allerlei dieren om ze makkelijk uit elkaar te kunnen houden, ook voor mensen die niet konden lezen. Op de etiketten stond bijvoorbeeld een olifant, zwaan, giraf of haan. Uiteindelijk bleef alleen die haan over, die van de beste kwaliteit rijst.

Zetmeel
Italianen eten gemiddeld 5 kilo rijst per persoon per jaar, tegen 25 kilo pasta. Al liggen die cijfers in het rijstetende Noorden heel anders, daar eten lepelen ze 20 kilo risottorijst per jaar weg, tegen slechts 3 kilo in het zuiden. Hoewel ik er meteen bij moet zeggen dat je risotto nimmer met een lepel eet, uitsluitend met een vork. Net als pasta overigens. Maar we dwalen af. Grofweg heb je twee soorten rijst: langkorrelig (‘indica’, zeggen ze hier), denk aan onze ‘gewone’ rijst, basmati en pandan, en rondkorrelig (‘japonica’). Die laatste is de soort voor de risotto en paella. Het verschil zit ‘m in het hogere zetmeelgehalte dat zorgt voor de kenmerkende romigheid. In tegenstelling tot langkorrelige rijst, waar bij ons ‘altijd een droge korrel!’ strekte tot aanbeveling, is risottorijst bedoeld om vocht op te nemen, waarmee hij meteen flink in volume toeneemt. Bekende risottorijstsoorten zijn carnaroli (‘the best’ vinden ze hier), vialone nano (een wat kleinere soort die vooral in de buurt van Verona en Venetië populair is) en arborio.riso gallo rijstveld

Dit was deel 1 in de serie over risottorijst. Morgen het recept van saffraanrisotto.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met kip alla toscana

Risotto met bleekselderij

Italiaanse ipv Mexicaanse wraps

Vorig bericht: « Lasagne met champignons en pesto
Volgend bericht: Risotto (2): risotto met saffraan »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN