• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 oktober 2013

Yamazato diner met sake

Yamadanishiki Jikagumi Junmai Ginjo, ik geef het je te doen. Niet om op te drinken, dat lukte prima, maar om uit te spreken. Wat is het? De naam van één van de diverse soorten sake die ik kreeg tijdens het speciale sake-menu in restaurant Yamazato. Ik mocht de aftrap meemaken van de speciale sake-week, die loopt tot en met 19 oktober geserveerd wordt. maar ik mocht afgelopen donderdag alvast de aftrap meemaken. Voor niet-Amsterdammers: Yamazato is het meest Japanse restaurant van Nederland, gevestigd in het Okura hotel. Veertig jaar geleden (!) introduceerden zij de Japanse vorm van haute cuisine in Nederland, de kaiseki-keuken. Inmiddels hebben ze al tien jaar een Michelinster en het blijft elke keer weer een onderdompeling in een compleet andere wereld. Dat begint al met de mooie Japanse serveersters in kimono en het uitzicht op de zentuin met koi-karpers. Ook de elegante opeenvolging van fraaie borden, schalen, lakdozen en plateaus heeft iets betoverends. En dan heb ik nog geen woord gezegd over het eten. Of de drank.

kozaemon15,5 procent
Ik weet niks van saké, zei ik er eerlijk bij toen ik werd uitgenodigd, maar dat was geen bezwaar. Zowel de sake-sommelier van Yamazato zelf, Fukue Homma, als de speciaal overgevlogen directeur van sakebrouwerij Kozaemon deden hun best om een en ander te verduidelijken, maar ik moet bekennen dat het voor mij nog altijd een mysterie is. Wat ook niet hielp natuurlijk is dat alras de sake rijkelijk begon te vloeien, waarbij de lichtste al 15,5% alcohol bevatte.

Hapje, slokje
Wonderlijk hoeveel varianten er zijn van een drank die de meeste mensen hooguit kennen van de sushibar, waar ze over het algemeen twee soorten hebben: warm en koud. Intussen heb ik kennis gemaakt met een serie onuitsprekelijke sakes die elk totaal verschillend bleken. Van complex tot juist licht en fruitig. Van umami tot elegant-zacht. Het opvallendste echter was dat ze stuk voor stuk compleet opbloeiden in combinatie met de gerechten. Hapje, slokje, hapje, slokje, dat bleek het beste procédé.yamazato

Smaaksensatie
Ik had de lunchversie, met ‘maar’ vijf gangen, het avondmenu bestaat uit zeven gangen, elk gecombineerd met een andere sake. Chef Masanori Tomikawa (roepnaam Tommy) serveerde uiteraard ook sushi en sashimi, maar dan onherkenbaar subliem uitgevoerd. Er was een eenpersoons barbecuetje met stukjes Wagyu die een smaaksensatie in je mond ontketenen. yamazatoMaar het meest bijzonder was het voorgerecht, bestaande uit vijf verschillende hapjes. yamazatoWonderlijke hapjes soms, zeker voor de onervaren niet-Japanner. Ik zou niet willen zeggen dat het allemaal even lekker was (rauwe inktvis gemarineerd in sake? Abalone in een saus van zee-egel? eh… apart), maar bijzonder was het wel. Sake-ijs daarentegen, moet iedereen een keer geproefd hebben (rechts op de foto). yamazatoEn gepofte sakerijst, een verbluffende variant op popcorn.yamazato

Enfin, wie het zelf wil ervaren: het kan dus nog tot en met 19 oktober. Hoewel ik aanneem dat ze de rest van het jaar ook een keur aan sakes in huis hebben.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De Bosatlas van het voedsel

Kinderkookboek (8): crisis bezworen

Rosbief met rode biet

Vorig bericht: « Appeltaart
Volgend bericht: Staafmixer test: Solis Power Mixer Pro »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN