• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 november 2013

Tuc zelf bakken

Op de terugweg van mijn interview voor Trouw met Michael Moss over zijn boek Zout, suiker, vet rende ik nog even de supermarkt in. Daar stuitte ik op een meisje in banaangeel trainingspak met een dienblad vol Tuc. Tucjes! Toeval bestaat niet: hét voorbeeld van zout, suiker en vet tezamen in een industriële cracker. ‘Wilt u proeven?’ vroeg ze. ‘We hebben nieuwe smaken, speciaal voor de hartige middagtrek. Nu met minder zout!’
Tuc zelf bakken

Uit een pakje: Tuc Break Rozemarijn en olijfolie
Tarwebloem 83,3%, plantaardig vet, suiker, rijsmiddelen (ammoniumwaterstofcarbonaat, monocalciumfosfaten, natriumwaterstofcarbonaat), olijfolie 3%, zout, glucose-fructosestroop, gerstemoutmeel, kruiden 0,4%, rozemarijn 0,1%, gedroogde spinazie.

Moeilijk
Dat is knap moeilijk, weet ik intussen dankzij meneer Moss, iets grootschalig vervaardigen met minder zout waarvan je toch wilt blijven dooreten. Ik nam een hapje, herkende feilloos die knapperige, hartige smaak die ik jaren niet geproefd had, en vroeg mezelf in één moeite door af of je ze eigenlijk ook zelf zou kunnen bakken.Tuc zelf bakken

Stapels
Daar is geen enkele zinnige reden voor te bedenken, inderdaad, maar zoiets uitproberen vind ik nou geinig. Noem het beroepsverdwazing. Vier bakbeurten verder bekeek ik de opbrengst. Stapels Tucjes in allerlei varianten. Met veel olie, met minder olie. Met ei, met boter, met water of met een mix van dat alles. Met meer zout. Met suiker. Met of zonder kaas. Bestreken met boter, olijfolie of niks. Wel of niet ingeprikt. En mij beving de gedachte hoe razendknap ze eigenlijk zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Ook wel weer eens een verfrissende gedachte.
Tuc zelf bakken

Uiteindelijk kwam ik tot mijn favoriete versie: brosse, zoutige, goudgele zandkoekjes, droog en vettig tegelijk. Niet 100% the real thing, nee, maar ze knabbelen wel reuze fijn weg. Wie net zo’n doe-het-zelfafwijking heeft als ik, daag ik graag uit om het in eigen keuken verder te perfectioneren.

Helaas pindakaasdvt
Mijn recept voor zelfgebakken Tucjes staat niet meer online, omdat het intussen is opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Restaurant Samsha in Valencia

Kookboek Cheesecake

Op naar Antipakjesavond

Vorig bericht: « Boek Zout, suiker, vet
Volgend bericht: Reindling (tulband met noten) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN