Chefkok Ron Blaauw is niet eens Amsterdammer, hij komt uit Hoorn. Hij is de eerste om dat toe te geven in de inleiding van zijn boek Mijn Amsterdam, maar hij voelt zich hier helemaal thuis. Herkenbaar, tenslotte ben ik zelf ook slechts import-Amsterdammer. In dit kloeke boek deelt hij graag zijn favoriete adresjes in de hoofdstad. Restaurants, maar ook delicatessenwinkels, wijnzaken, cafés, lunchtentjes, markten en toko’s. Plus wat non-food, met een prominente rol voor fietsenwinkels en parken.
Rock ‘n roll
Het boek is verdeeld in hoofdstukken getiteld: ‘Vroeg. Koffie. Lunch. Snacken. Borrel. Eten. Laat. Nog later. Heel vroeg.’ Wat een grappig beeld geeft van het kennelijk nogal woeste rock ’n roll-leven van de chefkok. Op de foto zien we hem met niet nader genoemde vrienden gezellig hier en daar aan de hijs, of hij sjeest samen met Oos Kesbeke op een vorkheftruck door het augurkenmagazijn, of hij staat in de geweldige Volkskruidentuin met een stapel plastic bakjes vol specerijen te jongleren, zo te zien intussen in z’n jaszak op zoek naar een briefje van vijf.
Ghostwriting
Overigens verklapte diezelfde Ron Blauw tijdens de presentatie van het boek al schaterlachend dat hij diverse van de in het boek genoemde zaken nog nooit van binnen had gezien. Voor de research en ghostwriting had hij namelijk twee anderen ingeschakeld, foodtrendwatcher Marjan Ippel van Talkinfood en Wildplukpaddestoelenman Edwin Florès. De teksten variëren van ultrakort (‘Slowjuice Bar. Hier drink ik elke dag mijn tarwegrasshotje.’) tot een complete pagina liefdesverklaring voor de Formocha theewinkel of de Pasteibakkerij van Diny Schouten.
Kijkleesbladerboek
Een kijkleesbladerboek waar veel te zien valt; er is nauwelijks een pagina zónder foto. Een waar menig culinair geïnteresseerde Amsterdammer, geboren en getogen danwel import, zijn/haar eigen favoriete adresjes in terug kan vinden, aangevuld met wat onbekende. Achterin staan ook nog wat recepten uit Ron’s Gastrobar, met nogal afwijkende, bijna amateuristisch ogende foto’s, maar die lijken er een beetje met de haren bijgesleept. Die ga je maar gewoon eten bij Ron zelf.
Ron Blaauw, Marjan Ippel, Edwin Flores, Ron Blaauw Mijn Amsterdam, Uitgeverij Bertram en De Leeuw, ISBN 9789461561282, € 24,95