Nog een (herfst-)vakantietip, maar dan iets verder weg. Chablis is behalve een lekkere wijn ook een heel snoezig plaatsje. Met vakwerkhuisjes en bloemenspul.
Met een leuke zondagse markt.
Waar je meteen struikelt over het echtpaar dat er elke zondag ter plekke bloedworst staat te maken en te koken in een grote ketel. Maar wie dat te eng vindt: lieftallige kruidenplantjes zijn er ook. En volop knoflook.En al die heerlijke en mooi uitgestalde dingen die Franse markten zo onweerstaanbaar maken.
En gougères natuurlijk, hele grote.
En niet te vergeten hoeden en petten en damescorsetten.
En marktkooplui die er zondagochtend vroeg al aan een glaasje Chablis gaan. En waarom ook niet?
Daarna ga je onverwijld lunchen bij Au fil du Zinc in de Rue des Moulins nummer 18, een sinds afgelopen juni geopend restaurant dat gebouwd is pal over het lokale watertje, de Serein. Gerund door een Japanse chef, Ryo Nagahama (getraind bij Joël Robuchon), en zijn Taiwanese vrouw Vanessa Chang (die desserts leerde maken bij Pierre Hermé). Geen chique poespas, geen tafelkleedjes en vooral geen obscure fusion-toestanden maar echt Franse gerechten, maar dan perfect uitgevoerd met een toefje jenesaisquoi aan oosterse finesse en raffinement. De kaart is uitermate simpel, met omschrijvingen als bijvoorbeeld ‘Encornet & Betterave & Echalote’ (pijlinktvis & biet & sjalot) of ‘Veau & Blette & Haricot vert’ (kalf & snijbiet & sperzieboon), maar vervolgens krijg je de ene na de andere prachtige creatie op je bord.Echt een aanrader.
In Chablis wil je natuurlijk ook wijn proeven. Dat kan in het dorp zelf bij de zeer toegankelijke coöperatie, La Chablisienne, maar leuker is natuurlijk een enthousiaste wijnboer. Frédéric en Céline Gueguen runnen het nog jonge Domaine Gueguen net buiten Chablis, in het dorpje Préhy, Hun charmante huis grenst direct aan de inmiddels leeggeplukte wijnvelden waar Frédéric alles over kan vertellen. Beneden in de cave organiseert hij proeverijen, inclusief de door zijn vrouw versgebakken gougères . Ze maken er een zeer behapbaar klein aantal Chablis, en die zijn behalve lekker ook onderling zeer verschillend, wat het meteen tot een educatief uitje maakt. Je kunt er trouwens ook blijven slapen, ze hebben een leuk tweekamerappartementje waar je voor 70 euro (hoogseizoen: 90) overnacht inclusief ontbijt een fles Chablis op de kamer en een wijnproeverij.
Allez hop, on y va?