Het Diabetes Fonds vraagt of ik er aandacht aan kan besteden dat Nederlanders, oh foei, in december gezond eten links laten liggen. In januari, ja, in januari gaan we ineens allemaal weer gezond googlen en op dieet, maar in december? Ho maar, dan eten we ons buikje vol. Te vol, volgens het Diabetes Fonds: “Menigeen vraagt zich halverwege een machtig kerstdiner stiekem af: hoe krijg ik de rest er nog bij… Een gemiste kans, want lekker én gezond eten met kerst is wel degelijk mogelijk.”
Een waarheid als een koe, dus ja hoor, kom maar op met die handige adviezen voor een light en toch lekker kerstmenu. Om te beginnen zijn er zes kerstrecepten. Zoals Strawberry cheesecake, met aardbeien en halvarine. Aardbeien? In december? Zijn ze nou helemaal belatafeld? Zouden ze bij het Diabetes Fonds niet weten dat aardbeien in december naar he-le-maal niks smaken, omdat het namelijk zomerfruit is? Of is dat juist hun idee van ‘licht’ koken? Het smaakt naar niks, dus dan eet je er maar weinig van? Van de zes recepten is er trouwens nog een met aardbeien, ook al noemen ze die ‘limoenkwark’. Maar de ingrediënten spreken voor zich: 6 eetlepels limoensap op 750 g aardbeien. Tjongejonge.
Maar het kan nog erger: er is ook een recept voor aspergesoep, met 750 g witte asperges. Zit het Diabetes Fonds per ongeluk in het verkeerde jaargetijde? Of was dit de zomerfolder die ze doodleuk – ach dat merkt toch geen hond – nu met een kerstlintje erom gewoon opnieuw uitbrengen?
En om het allemaal nog troostelozer te maken adviseert directeur Hanneke Dessing om vooral vloeibare margarine en magere melkproducten te gebruiken. “Soms kan je met kleine aanpassingen je favoriete recepten gezonder maken.” Wat een treurnis. Dat ook het Diabetes Fonds pure, gezonde roomboter maar weer eens in de ban doet ten behoeve van plantaardige smurrie-vol-toevoegingen, daar waar elke diëtiste intussen wel beter weet. Zal ik het nog maar een keertje zeggen? Het zit ‘m niet in dat klontje boter! Of in die scheut volle melk in de aardappelpuree! Het zit ‘m in het totale eetgebeuren.
Geen woord daarentegen van het Diabetes Fonds over bijvoorbeeld porties. We eten met z’n allen te veel met kerst omdat iedereen z’n beste beentje voorzet. Dus doe geen grote borden soep maar feestelijke koffiekopjes. Hou geen normale doordeweekse porties pasta aan maar hooguit de helft, als tussengerechtje. Want dan heb je daarna bij het hoofdgerecht geen pasta (of rijst of aardappelen) meer nodig, maar geef je ruim baan aan lekker veel groenten. Wintergroenten, wel te verstaan, daar is genoeg keuze in. En doe geen Grand Dessert maar één beeldschoon klein nagerecht, met (bloed)sinaasappel, met granaatappel, met cranberries – allemaal in het seizoen en hartstikke light. Dat soort tips, kijk, dáár zou het Diabetes Fonds nou eens echt baanbrekend hulpvaardig mee wezen. Maar nee. Wat een gemiste kans.