Het is even zoeken naar restaurant Marres Kitchen, een zijstraat van een zijstraat van de Markt, en dan een poortje door en dan sta je ineens midden in een prachtige stadstuin. Nu ja, hartje winter is het een beetje woest en ledig, maar ach, wat moet het hier heerlijk zijn als straks het zonnetje weer losbarst. Tot die tijd zitten we binnen, in de wat eigenaardige blokkendoos waar het restaurant in huist. Heel vroeger zat in dit pand een bierbrouwerij, daarna vond de Bouwacademie er onderdak, die deze uitbouw eraan plakte als maquettekamer.
Italiaans of Arabisch
Chef Maher Al Sabbagh kon kennelijk niet goed kiezen tussen de Italiaanse of de Arabische keuken, dus hij doet lekker allebei. Specialiteit van het huis is Kharoef (lam met abrikozen, pruimen, krieltjes, kaneel en koriander) maar er staan ook allerlei pasta’s op de kaart. In de hoek staat een verleidelijk groot buffet vol grote schalen met heerlijkheden. Het ziet er zeer on-maastrichts, maar wel erg Ottolenghiaans uit.
Weergaloze octopus
Vanwege het lunchtijdstip en het te verwachten fikse diner (waarover later meer) inclusief pauze voor vlaai, gaat de voorkeur uit naar iets lichts. Het wordt de ‘antipasti misti’een assortiment hapjes met groente. Een grote schaal vol heerlijkheden. Plus baba ghanoesh, feestelijk opgetuigd met kerstomaatjes, granaatappel en nootjes. De gefrituurde ansjovisjes zijn helaas op, maar gestoofde, lauwwarme, octopus met tomaat, aardappel en peterselie die de plek inneemt is de lekkerste die ik ooit at, zo weergaloos mals en sappig.
Restaurant Marres Kitchen
Capucijnenstraat 98, Maastricht
www.marres.org
Dit is deel 2 in de serie over Lekker Maastricht. Terug naar deel 1 (Teazone). Morgen meer.