• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 januari 2014

Lasagne met pompoen en appel

Tip: kook nooit Italiaans voor een Italiaan. Mijn beste vriend is een Romein, en ik weet nog als de dag van gisteren, al is het intussen jaren geleden, dat ik een keer lasagne voor hem maakte. Met zelfgemaakte bolognesesaus en bechamel, en voor de originele touch, ach, je probeert eens wat, tussendoor plakjes salami. Beleefd at hij het op en sprak vervolgens de dodelijke woorden: ‘Die salami? Hmm, ik weet het niet…’ Nooit meer gedaan, uiteraard.

Afgelopen week kreeg ik van grootgrutter Albert Heijn een kistje bezorgd ter ere van hun Italiaanse winterweken. Albert Heijn Italiaanse WinterwekenGevuld met ingrediënten voor een onvervalst (?) Italiaans wintergerecht uit de Allerhande: lasagne met pompoen en appel. Er zat onder ander een flespompoen in, twee appeltjes, een potje kaneel, een zakje Duyvis-amandelen en een bekertje crème fraîche. Mijn Romein zou zich acuut verslikken in zijn ristretto bij het idee alleen al.

Natuurlijk heb ik het wel uitgeprobeerd, hij zit toch veilig in Rome en ik gooi geen goeie ingrediënten weg en eten moet een mens toch, maar het resultaat was een eigenaardig geheel. Een soort hartige appeltaart. De appel bovenop was gedroogd en had nog wel iets knapperigs, de appel binnenin was tot appelmoes verworden. Dé traditionele Hollandse manier om rauwe bonen zoet te maken, maar dat heeft zo’n keurige pompoen niet echt nodig. De pompoen moest bovendien gepureerd met die crème fraîche, wat ook al puree opleverde en daarmee had het geheel te weinig bite, ondanks de nootjes. Ik zou de pompoen eerder een beetje stampen voor de smeuïgheid, maar verder in blokjes laten. Ook zou ik vooral flink wat chilivlokken en verse tijm mee roosteren, daar wordt het wat minder braaf van. Amandelen kun je trouwens ook zelf even roosteren in de oven terwijl die staat op te warmen, dan bewaar je die Duyvis gewoon voor als er een fuif is.

Maar die appel? Hmm, ik weet het niet…
lasagne pompoen appel Allerhande
Enfin. Wie het wil proberen, moet het zelf weten. Hier volgt het oorspronkelijke recept uit de Allerhande.

Nodig voor 4 personen:
1 flespompoen
9 koelverse lasagnebladen
2 friszoete en aromatische appels (bijv. Elstar)
60 g oven roasted amandelen (evt uit ½ zakje Duyvis)
75 g Parmezaanse kaas (geraspt)
125 gram crème fraîche
4 el olijfolie
1/2 tl kaneel
2 tl zeezout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant maar laat de schil zitten. Snij in stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel de olie en het zeezout erdoor en rooster ± 35 min. in de oven. Laat uit de oven 10 min afkoelen. Zet ondertussen de oven op 180 °C. Snij de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in dunne partjes. Hak de amandelen grof. Doe de pompoenparten in de keukenmachine, voeg de kaneel en crème fraîche toe en maal tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schenk 50 ml water in de ovenschaal (18×28 cm). Bedek achtereenvolgens met 3 lasagnebladen, 1/3 pompoenpuree, 1/3 van de appel, 1/3 van de amandelen en 1/3 van de kaas. Maak zo nog 2 lagen. Bak de lasagne ± 45 minuten in de oven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groenterondo’s

Pasta met citroen en basilicum

Ovenschotel spinazie met tomaat en ei

Vorig bericht: « Stoofpeertjes
Volgend bericht: Pasta met makreel en venkel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN