Wat nou Nigella en Jamie? Delia was eerst. Ze is en blijft mijn grote kookheldin, Delia Smith, met haar Summer Collection en Winter Collection. Haar bakbijbel Delia’s Cakes uit 1977 (!) is intussen verschenen in een geheel bijgewerkte editie, én in Nederlandse vertaling, De Kunst van het Bakken. Delia zelf wordt kennelijk alhier niet beroemd genoeg geacht voor in de titel, al heeft ze wel haar eigen ondertitel gekregen: ‘Delia Smith deelt haar geheimen’.
Hups ding
In tegenstelling tot Nigella en Jamie zul je geen enkele foto van Delia in het boek tegenkomen. Ze is intussen inderdaad niet meer dat kekke hupse ding uit de jaren zestig, maar toch ook nog lang niet zo oud als haar hoogbejaarde bakcollega Mary Berry. Is het bescheidenheid? Ze heeft het ook vaak over ‘wij’, alsof er een niet nader genoemd team dit boek heeft gemaakt. Hoewel ze toch ook regelmatig weer switcht naar ‘ik’, wat niet helemaal consequent is.
Aardappelpuree
Er staan heerlijke recepten in het boek, maar eerlijk gezegd was ik toch een beetje teleurgesteld. Het is namelijk wel utterly British. Al die kerstcakes, shortbread en muffins, tja. De opmerking op de achterflap ‘Als het niet in dit boek staat, is het op bakgebied niet de moeite waard’ gaat niet echt op. Rozenblaadjes bij de Sachertorte zijn nog wel grappig, maar bevroren aardappelpuree door de chocoladecupcakes? Hmm, ik weet het niet hoor… En waarom sommige taarten specifiek als ‘desserttaart’ gelden is mij een raadsel. Aan haar favoriete Engelse adressen heb je in Nederland niet zo veel. Net zo min als aan de commerciële deal die is gesloten met een merk bakvormen dat te pas en te onpas genoemd wordt, en dat je hier niet kunt krijgen.
Glutenvrij
Waarom die speciale vermelding op de cover ‘meer dan 90% van de recepten kunnen ook glutenvrij gemaakt worden’? Er zijn geen aparte glutenvrije recepten, er staat alleen in de inleiding dat je in dat geval glutenvrije bloem moet gebruiken. Een beetje een goedkope verkooptruc in het huidige glutenvreestijdperk? Ook de vertaling is af en toe wonderlijk als het gaat over ‘smeerbare boter’ of dat je boter en suiker moet ‘opslaan’. En heet ‘gekonfijte gember’ bij ons niet gewoon ‘stemgember’?
Kan niet mislukken
En toch. Niemand die zo simpel en duidelijk als Delia uit kan leggen hoe je iets maakt, en waarom je het zo moet doen en niet anders. Ze neemt je liefdevol bij de hand en zorgt dat er nooit iets kan mislukken. Dat betekent wel dat haar recepten soms nogal uitgebreid opgeschreven staan, met tamelijk veel herhalingen, zoals bij elk muffinrecept wéér de uitgebreide aansporing om het deeg vooral niet te kloppen. Maar goed, wie maakt er nu álle muffinrecepten, dus de meeste lezers zal het niet eens opvallen.
Morgen een – hoe kan het ook anders – muffinrecept uit het boek. Eentje dan.
Delia Smith, De kunst van het bakken, Delia Smith deelt haar geheimen, uitgeverij Terra, ISBN 9789089895936, € 24,99