• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 juni 2014

Delia’s Bakboek, De Kunst van het Bakken

deliascakesWat nou Nigella en Jamie? Delia was eerst. Ze is en blijft mijn grote kookheldin, Delia Smith, met haar Summer Collection en Winter Collection. Haar bakbijbel Delia’s Cakes uit 1977 (!) is intussen verschenen in een geheel bijgewerkte editie, én in Nederlandse vertaling, De Kunst van het Bakken. Delia zelf wordt kennelijk alhier niet beroemd genoeg geacht voor in de titel, al heeft ze wel haar eigen ondertitel gekregen: ‘Delia Smith deelt haar geheimen’.

Hups ding
In tegenstelling tot Nigella en Jamie zul je geen enkele foto van Delia in het boek tegenkomen. Ze is intussen inderdaad niet meer dat kekke hupse ding uit de jaren zestig, maar toch ook nog lang niet zo oud als haar hoogbejaarde bakcollega Mary Berry. Is het bescheidenheid? Ze heeft het ook vaak over ‘wij’, alsof er een niet nader genoemd team dit boek heeft gemaakt. Hoewel ze toch ook regelmatig weer switcht naar ‘ik’, wat niet helemaal consequent is.

Aardappelpuree
Er staan heerlijke recepten in het boek, maar eerlijk gezegd was ik toch een beetje teleurgesteld. Het is namelijk wel utterly British. Al die kerstcakes, shortbread en muffins, tja. De opmerking op de achterflap ‘Als het niet in dit boek staat, is het op bakgebied niet de moeite waard’ gaat niet echt op. Rozenblaadjes bij de Sachertorte zijn nog wel grappig, maar bevroren aardappelpuree door de chocoladecupcakes? Hmm, ik weet het niet hoor… En waarom sommige taarten specifiek als ‘desserttaart’ gelden is mij een raadsel. Aan haar favoriete Engelse adressen heb je in Nederland niet zo veel. Net zo min als aan de commerciële deal die is gesloten met een merk bakvormen dat te pas en te onpas genoemd wordt, en dat je hier niet kunt krijgen.

Glutenvrij
Waarom die speciale vermelding op de cover ‘meer dan 90% van de recepten kunnen ook glutenvrij gemaakt worden’? Er zijn geen aparte glutenvrije recepten, er staat alleen in de inleiding dat je in dat geval glutenvrije bloem moet gebruiken. Een beetje een goedkope verkooptruc in het huidige glutenvreestijdperk? Ook de vertaling is af en toe wonderlijk als het gaat over ‘smeerbare boter’ of dat je boter en suiker moet ‘opslaan’. En heet ‘gekonfijte gember’ bij ons niet gewoon ‘stemgember’?

Kan niet mislukken
En toch. Niemand die zo simpel en duidelijk als Delia uit kan leggen hoe je iets maakt, en waarom je het zo moet doen en niet anders. Ze neemt je liefdevol bij de hand en zorgt dat er nooit iets kan mislukken. Dat betekent wel dat haar recepten soms nogal uitgebreid opgeschreven staan, met tamelijk veel herhalingen, zoals bij elk muffinrecept wéér de uitgebreide aansporing om het deeg vooral niet te kloppen. Maar goed, wie maakt er nu álle muffinrecepten, dus de meeste lezers zal het niet eens opvallen.

Morgen een – hoe kan het ook anders – muffinrecept uit het boek. Eentje dan.

Delia Smith, De kunst van het bakken, Delia Smith deelt haar geheimen, uitgeverij Terra, ISBN 9789089895936, € 24,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het snelle taartenboek

Feuilleton antipakjeskookboek (4): het proefhoofdstuk

Kookboek Smaakvol

Vorig bericht: « Project Vlierbloesemchampagne
Volgend bericht: Maanzaadmuffins van Delia »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN