Andere mensen hebben een hobby. Die gaan suikerzakjes sparen, of keramieken kikkers. Ze gaan vliegtuigen spotten of linedancen of op poweryoga. Ik mag bij wijze van vrijetijdsbesteding graag dingen namaken waar niemand op zit te wachten. Een wonderlijke liefhebberij, maar volstrekt ongevaarlijk. Integendeel, mijn omgeving is er blij mee, want bij al mijn bak- en braadexperimenten is er steevast sprake van diverse testrondes. Zo ook in het geval van deze sultana’s.
Uit een pakje: Verkade Sultana fruitbiscuit naturel
Tarwebloem, vulling 37% (rozijnen 31%, krenten 6%, rijstebloem), suiker, zonnebloemolie, glansmiddel (glucosestroop, magere melkpoeder), maltodextrine, lactose en melkeiwitten, zout, rijsmiddelen (dinatriumdifosfaat, natriumbicarbonaat, ammoniumbicarbonaat), natuurlijk aroma.
Ik kwam enkel en alleen op het idee omdat ik ze in de supermarkt in groten getale in een aanbiedingsbak zag liggen. Iets met vernieuwde receptuur. En hee, opnieuw 5×3. In 2011 ontstond er veel ach en wee toen Verkade besloot om de koekjes voortaan met zijn tweeën in een deelzakje te stoppen in plaats van met zijn drieën. Iets met inspelen op de trend gezond en bewust leven en het terugdringen van het aantal calorieën. Project 8×2. Maar zie de macht van de consument: de producent haalde bakzeil en de rozijnenbiskwietjes gaan weer gewoon per trio.
Die van mij gaan niet zakjes, ik deel ze meteen uit. Dat is namelijk mijn geheim voor gezond en bewust leven zonder al te veel calorieën: uitdelen. Alleen het meegeven voor onderweg bleek een dingetje, want op welke manier ik ze ook bak, ze zijn altijd brosser dan de pakjesvariant. Kruimeltechnisch dus lastig voor de forens, maar verder heb ik er niemand over horen klagen, want mijn testpubliek heeft bakplaat na bakplaat gretig leeggepeuzeld. Mooi. Dan kan ik nu weer iets heel anders gaan uitproberen. Zou het bij borduren en kitesurfen nou ook zo werken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.