De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 juni 2014

Pestoproblematiek

Regelmatig krijg ik pestovragen opgestuurd. Zoals deze van Bas: “Ik wil graag zelf pesto gaan maken, maar vroeg me af hoeveel gram basilicum erin moet. In het recept geef je aan ‘twee flinke bossen’, maar dat is vrij cryptisch. Als ik zo’n plantje koop in de supermarkt, is dat dan goed voor 1 flinke bos, of raad je aan om meer te gebruiken?” Tijd voor een universeel antwoord waar de rest van de mensheid ook wat aan heeft.basilicum

Fluf
Pesto is namelijk bij uitstek een flexibel gerecht. Nu ja, gerecht is een groot woord natuurlijk. Het is meer een dikke saus. Hoofdbestanddeel is basilicum, maar daar zitten grote verschillen in. Basilicum uitdrukken in grammen, daar schiet je niks mee op. De meeste plantjes uit de supermarkt zijn razendsnel opgekweekte fluf: eenmaal in de keukenmachine blijft er niks van over. Neem altijd minstens twee plantjes. basilicumveldOf kijk eens naar de plantjes bij de groenteboer, die zijn vaak – maar niet altijd – wat volumineuzer, en sterker van smaak. Want daar zit ook groot verschil in. Het liefst koop ik basilicum gewoon per bos, dat scheelt een hoop gepluk. Bij de Turkse groenteboer en op de markt vind je vaak ferme bosjes met enorm veel smaak. Daar heb je wat aan.

Niet te strikt
Het belangrijkste om te onthouden is dat je gewoon moet roeien met de basilicumriemen die je hebt. Je uitgangspunt is de basilicum die je nu eenmaal hebt weten te vinden, gekocht of zelf gekweekt, en je past daar de rest van de ingrediënten op aan.

Basilicum vóór het pestoplukken

Basilicum vóór het pestoplukken

Hou ook daarvan nooit te strikt de in het recept gegeven hoeveelheden zijn, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Gewoon een klein handje pijnboompitten en wat brokjes kaas en dan gewoon gieten met de olijfoliefles. Nooit olie vooraf afmeten in milliliters, dat werk niet, want de ene keer heb je van je basilicumbosje veel pesto, dus heb je veel olie nodig, terwijl het de volgende keer maar genoeg blijkt voor een half potje, en dan heb je maar weinig olie nodig. En daarna gewoon proeven en doorknutselen tot het precies de smaak en consistentie heeft die je lekker vindt. Ik hou van kazige pesto, dus ik ben nooit te zuinig met kaas. Meer pijnboompitten geeft meer volume en iets meer hartigheid. Voor op een toastje wil je hem misschien wat dikker, voor door de pasta juist wat dunner. De knoflookteen is uiteraard facultatief.

Basilicum na het pestoplukken

Basilicum na het pestoplukken

Knutselsaus
Kortom: het klinkt wellicht eng voor de ongeoefende koker, maar pesto is een ongegeneerde knutselsaus. Een beetje van dit, een handje van dat, een scheutje van zus. Heel goed om lekker zelf mee te experimenteren en je ontwikkelt meteen de fijne kookmotoriek.pesto

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pesto (niet uit een potje)

Salade met rucola

Pesto uit een potje: op bezoek bij Saclà

Vorig bericht: « Sultana’s
Volgend bericht: Bartje Boemboe »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN