• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 juli 2014

Culinaire wereldreis (3): Peru

Nou breekt mijn klomp. De Peruaanse keuken is ineens hip, hot en happening. Dat was wel anders toen ik er midden jaren negentig doorheen reisde. Niks geen culinaire wereldreis, toen was het eten weinig vermeldenswaardig. Met uitzondering van de memorabele avocado’s, van een perfecte rijpheid die je hier zelden tegenkomt. Vaak geserveerd als Palta a la reina (koninginne-avocado) gevuld met een soort huzarensalade van kip, groente en mayonaise. En natuurlijk vind je er overal ceviche, rauwe gemarineerde vis.

caviaMaar pas echt onvermijdelijk is cuy. Oei, geroosterde cavia als nationaal gerecht. Als klein meisje had ik er jarenlang eentje als huisdier, ontroostbaar was ik toen Mini ging hemelen. Maar de nieuwsgierigheid wint, en bovendien, ik eet toch ook kip, konijn en eend? Vooruit, niet zo kinderachtig. Na de bestelling verlaat de jongste bediende het restaurant om een tijdje later terug te keren met een formaat pakketje in de hand dat verdacht veel weg heeft van twee cavia’s. Gehaald bij de slager/kinderboerderij/kleuterschool? Waar ben ik in aan begonnen…

Terwijl het complete personeel toekijkt, zet een ober intussen allemaal potjes met sausjes op tafel en begint ze uitgebreid toe te lichten, tot de peper en zout aan toe. En, hoe was het? Eerlijk is eerlijk: best lekker alleen beslist niet vatbaar voor herhaling in huiselijke kring.peru

Nee, memorabeler dan het eten waren de treintochten over de Peruaanse hoogvlaktes. Door dermate fabelachtig landschap dat je je met een ongeopend boek op schoot urenlang ademloos kunt verliezen in langszoevende pastelkleurige hoogvlaktes vol lama’s, alpaca’s en vicuñas. Bij elke halte bespringt een trits verkopers de trein met een compleet assortiment aan leeftocht. Van maïskolven, cake, broodjes, bossen koriander en frisdrank tot in stukken gehakte gebraden geit met wat aardappels in bakpapier voor een grijpstuiver.

Ach, hoe kan ik nu de aardappel vergeten. Die zit overal in, op en bij. Wat niet verwonderlijk is, want hij komt natuurlijk oorspronkelijk uit deze contreien. Het lekkerste aardappelgerecht dat ik ken uit Peru zijn de papas rellenas. Morgen het recept!

Dit is deel 3 van van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin) en aflevering 2 (USA met blueberry pancakes).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De ronde van Gallië

Ceviche met tonijn uit blik

Spaanse asperges

Vorig bericht: « Tip Shanghai: xiaolongbao
Volgend bericht: Wereldgerecht Peru: Papas rellenas »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN