• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 juli 2014

Wereldgerecht Sri Lanka: Dal curry

Dal, of dahl of dhal is een vegetarische rodelinzencurry die je in Sri Lanka (zie gisteren) werkelijk overal tegenkomt, tot het ontbijt aan toe. Ondanks de naam is het een geel gerecht, maar de rode linzen (die in het echt trouwens verdacht oranje ogen) worden bij het koken geel. Dit recept is mijn versimpelde versie, zowaar gewoon met kerriepoeder. Als je kerrieblaadjes (curry leaves) kunt vinden bij de toko, zou ik die zeker toevoegen, want ze zijn heerlijk aromatisch en maken het een stuk exotischer. Maar zelfs zonder die blaadjes is dit recept een aanrader. Lekker met rijst en gewokte spinazie, of gewoon zo, lepelend uit een kommetje bij wijze van comfort food. dal curry

Nodig voor 4 personen:
200 g rode (split)linzen
200 ml kokosmelk
400 ml water
3 smaaktomaten
1 grote ui
1 groene peper
1 knoflookteen
1 volle theel kurkuma/koenjit
2 theel Madras kerriepoeder
3 eetl plantaardige olie
zout
optie: handje (zeg 12-15) kerrieblaadjes

Stap 1. Was de linzen grondig en doe met water, kokosmelk en kurkuma in een pan.

Stap 2. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur zonder deksel en onder af en toe roeren (aanbrandgevaar!) gaar sudderen en uit elkaar vallen. Bij splitlinzen duurt dat maar 10 minuten, bij ronde linzen langer. Let op, het moet soepig blijven, zoniet: scheutje kokend water erbij.

Stap 3. Snipper de ui en fruit in een grote koekenpan in wat hete olie.

Stap 4. Hak intussen groene peper (inclusief zaadjes) en knoflook fijn.

Stap 5. Fruit mee met de ui tot die niet alleen maar glazig is, maar echt lekker goudbruin. Zet het vuur niet te hoog, verbrande ui is niet de bedoeling.

Stap 6. Snij intussen alvast de tomaten in kleine stukjes.

Stap 7. Roer de kerriepoeder door de ui en als u heeft de kerrieblaadjes. Fruit een minuutje mee.

Stap 8. Bak de tomaatstukjes 1-2 minuten mee tot ze zacht beginnen te worden.

Stap 9. Breng de linzen op smaak met zout.

Stap10. Roer het uienmengsel door de linzen.dal curry

Serveren:
Lekker met rijst en gewokte spinazie. Of eet gewoon zo, uit een kommetje, bij wijze van comfort food. In dat laatste geval is deze hoeveelheid voor 2 personen.

TIPS:
• Rode linzen zijn feitelijk oranje en kleuren vervolgens geel tijdens het koken. Tip: de Turkse supermarkt.

• Geurig (lees: niet oud en stoffig) kerriepoeder is beslist een vereiste. Het Madras kerriepoeder in supermarktblikjes van Euroma/Jonnie Boer is lekker aromatisch en niet al te scherp.

• Kerrieblaadjes (curry leaves) zijn kleine, langwerpige, heerlijk kruidige blaadjes. Te koop per bosje in sommige toko’s, meestal uit de diepvries. Gedroogde blaadjes zijn geen alternatief, die smaken nergens naar.kerrieblaadjes

Dit is het 4e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes) en aflevering 3 (Peru met papas rellenas). Volgende week gaat de reis verder, naar Suriname.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Snelle salade

Oosterse makrelen

Kookboek Vis & Veg

Vorig bericht: « Culinaire wereldreis (4): Sri Lanka
Volgend bericht: Tip Milaan: 10 Corso Como »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN