• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 april 2016

Zelfgemaakte boter

Laatst werd ik benaderd door een Engels productontwikkelingsbureau voor advies. Waarover? Over “plant-based foods, plant-based nutrition, plant-based cooking and/or diets, and feeding kids and family with plant-based foods”. Specifieker dan dat wilden ze niet worden, maar aangezien ik merk dat er onder mijn lezers volop behoefte is aan inspiratie voor een dagje zonder vlees of vis voor het hele gezin, wilde ik daar wil ik best iets over zeggen. Maar, zo bleek alras, daar ging het helemaal niet om. Met ‘healthy plant-based foods’ bedoelden ze margarine. Hun klant, een margarinegigant, wil namelijk meer gaan benadrukken dat margarine plantaardig is, om zodoende het fabrieksgeknutsel beter in de maag te kunnen splitsen van nietsvermoedende gezinnetjes met bloedjes van kinderen.

Tja, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Meer broccoli! Meer bonen! Meer bospeentjes! Maar meer margarine? Deskundigen reppen al decennia over verzadigde en onverzadigde, enkelvoudige en meervoudige, gezonde en ongezonde vetten, waarbij de inzichten regelmatig diametraal wijzigen. Weet u nog dat vet ooit bestempeld werd als algehele zondebok (“Let op vet!”), met als gevolg dat we allemaal aan de light gingen? Nadat vet in producten massaal werd vervangen door suiker en de obesitascijfers explodeerden, gaven de wetenschappers schoorvoetend toe: foutje.
boter
Wat niet wegneemt dat ook in de gloednieuwe Schijf van Vijf weer wordt aanbevolen om vooral halvarine op de boterham te smeren, die te beleggen met een plakje smakeloze 20+-kaas en er een bakje magere yoghurt naast te serveren. Pure treurnis. Iedereen moet z’n eigen keuzes maken, maar wat mij betreft is het leven te kort om vies te eten. Nee, ik zou niet elke dag boterkoek bakken, nee, maar een bammetje met een ferme lik echte, volle, heerlijke boter, daar kan een mens oprecht heel gelukkig van worden. En worden gelukkige mensen niet juist heel oud? Nou dan.

Zelf maken?
Doe eens gek, maak eens zelf boter. Niet omdat het moet, maar gewoon voor de lol. Lekker bij die zelfgebakken brioche van vorige week!

Oh, en voor de zekerheid: margarine is dus géén boter. BluebandVerschGekarnd

Zelf maken?
Nodig voor ± 180 g:
500 ml slagroom
evt. flinke snuf Maldon zeezout of fleur de sel

Doen:
Zelf boter maken is belachelijk simpel, al gaat het veruit het makkelijkst met een mixer op een standaard want er komt enig klopwerk bij kijken. Per ongeluk te lang doorgeklopte slagroom hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Maar nu doen we het lekker expres. Klop de slagroom en zie de consistentie veranderen van vloeibaar wit naar vlokkig geel. Dit is het moment waar u normaalgesproken opschrikt en de boel weggooit, maar nu gaan we juist nog even door tot er dikke klonten roerei-achtige substantie rondklotsen in een witte plas water. Reken in totaal op een kwartiertje. Plak vooral tijdig de bovenkant van de machine af met plasticfolie, anders spettert de hele keuken nat. Pluk de gele boter (want dat is het) uit de garde en knijp de klont goed uit. Spoel hem vervolgens al knijpend en knedend af in ijskoud water tot er geen wittig troebel water meer vanaf komt. Zoniet, dan wordt de boter snel ranzig, terwijl u met schoongewassen boter makkelijk een-twee weken voort kunt in de koelkast. Boetseer er desgewenst wat knisperzout door en fatsoeneer dan in een bakje.

Tip:
Vang beslist het witte vocht (de wei, een soort karnemelk) op, dat is ideaal voor het bakken van muffins, zuurdesembrood of – mijn persoonlijke favoriet – van die lekkere fluffy American pancakes, al dan niet met wat (diepvries) blauwe bessen erdoor.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Heimweekeuken: gemberbier

Ovenschotel met croissants

Mozzarella met granaatappel

Vorig bericht: « Bloem van briochebrood
Volgend bericht: American pancakes met eigen wei »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN