Ooit waren die Japanse rijst-met-visrolletjes het summum van chique en exotisch, helemaal als ze op een lopende band voorbij kwamen, maar intussen zijn sushi zo mainstream dat ik zelfs een recept opnam in mijn kinderkookboek Lekker Opscheppen. Sterker nog, elke supermarkt heeft ze tegenwoordig in het assortiment. Steevast taaie, treurige rijst die de eerste de beste Japanner zou doen verslikken in zijn eetstokjes. Maar kennelijk kan het grote publiek er nog geen genoeg van krijgen, want Albert Heijn introduceert nu ter plekke gemaakte sushi in de to-go-winkels.
De eerste sushikiosk is net geopend in de Amsterdamse Reguliersbreestraat. Helemaal niet van AH zelf trouwens, maar een shop-in-shopfranchise van Sushi Daily, ook weer een keten. Dit filiaal wordt gerund door de vrolijke gebroeders Sin, die eigenlijk Chinese voornamen hebben, maar omdat iedereen die steeds vergeet, noemen ze zich Jackie en Erik. De sushi worden elke dag vers gemaakt in de winkel pal aan de straat achter een grote ruit. Vervolgens verhuizen ze in plastic doosjes naar een grote meeneemvitrine. Ter plekke opeten kan niet, het is een to go-winkel, dus je moet weer weg.
Op zoek naar een parkje dan maar. Lastig met afhaalsushi: waar laat je de sojasaus? Die wordt bijgeleverd in een zakje, maar er is geen bijbehorend dipbakje. In het deksel van de doos dan maar, wat al snel een zootje wordt. Niet echt bankjeseten, je hebt wel een tafel nodig. En servetten.
De Maxi Maki is een doos met 3×6 kleine sushi (€ 12,95), nogal verschillend van formaat, van laag tot hoog. Ook de vulling varieert nogal, sommige hebben veel avocado erin, andere nauwelijks. Lekker authentiek handwerk van de thuiskok, zou je kunnen zeggen, maar het hoort natuurlijk niet bij een professional. Een Japanner zou om minder harakiri plegen. Specialiteit van het huis zijn de sushi met een korstje van gefruite uitjes en verschillende vullingen (€ 6,95). De sushi zijn weliswaar doorgesneden, maar ze zitten wel nog min of meer aan één rol, wat ook weer het nodige gehannes oplevert, waarbij de boel bovendien nogal uit elkaar begint te vallen.
Conclusie: een verbetering als je het vergelijkt met de gewone sushi uit de supermarkt, en voor een tientje de man heb je een prima gezonde lunch, zeker als je van wat gezellig geklieder houdt. Maar the real thing zou ik het niet willen noemen. Of misschien moeten ze gewoon nog een beetje warmdraaien.