• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 oktober 2014

Kaasmakerij Wezenspyk

Nog ideeën nodig voor de herfstvakantie? Ik zeg: op naar de kaasboer op Texel. Denk je aan Texel, dan denk je aan schapen. Ze hebben er 14.000, evenveel als er inwoners zijn. TexelSchapenkaas maken doen ze er dan ook al heel lang, naar eigen zeggen al vijfhonderd jaar. Kaasboer Anton Witte van boerderij Wezenspeyk is iets korter bezig, maar toch ook alweer ruim 30 jaar. Gek genoeg maakte hij aanvankelijk vooral koeienkaas, maar gelukkig intussen ook alweer jarenlang schapenkaas. Bekroonde kaas, zelfs. Zijn overjarige Texelse schapenkaas werd door Slowfood memorabel genoeg geacht voor opname in de ‘Ark van de Smaak’. wezenspeyk

Er staan wat gezellige kalfjes voor de deur geparkeerd, maar wie een rustiek-ambachtelijke boerderij verwacht, komt bedrogen uit. Alles is hier intussen hygiënisch high tech, maar het kaasmaakprincipe blijft hetzelfde als al eeuwenlang gebruikelijk, en nog altijd heb je tien liter melk nodig voor een kilo kaas. Alle kaas wordt gemaakt van melk van schapen en koeien die op dit Waddeneiland ronddartelen. Rauwmelkse kazen wel te verstaan, waarbij de melk niet wordt verhit of gepasteuriseerd. Want, zoals Witte zegt: “Volle smaak betekent dat je melk vers moet verwerken, dat kan een fabriek nooit.”Texel Wezenspeyk

Hij vertelt van alles over het maakproces en zit vol anecdotes. Ken je bijvoorbeeld die gezellige groene schapenkaas? Die ontstond vroeger door melken met de hand. Daar raken schapen nerveus van waardoor er af en toe een keutel in de emmer melk viel. Die werd er weliswaar ook weer keurig uitgevist, maar het zorgde wel voor een groene kleur. Tegenwoordig komt het groen niet meer van keutels, alhoewel uit testen bleek dat die keutelkaas toch echt heel zuiver bleek. Mooi hè, moeder natuur?Anton Witte Wezenspeyk

Natuurlijk moet er dan ook kaas mee naar huis. Dat is niet heel ingewikkeld, want werkelijk elke winkel op het eiland verkoopt kaas van Wezenspyk. En er is ook nog de boerderijwinkel zelf natuurlijk, met een opvallend ruim assortiment aan kleine kaasjes. “Onze moneymaker”, zegt Witte, “makkelijk mee te nemen cadeautjes voor de buren die tijdens de vakantie op de hond of de baby gepast hebben.”

Morgen een recept met overjarige schapenkaas.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Komkommersoep met garnalen

Courgettesoep met geitenkaas

Chateautje

Vorig bericht: « Macaroni-ovenschotel met mozzarella en tomaat
Volgend bericht: Courgette met Texelse schapenkaas »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN