• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 november 2014

Kookboek Het wilde eten

Geen boek voor watjes. Het wilde eten gaat over hoe je een kip het beste kunt doden (twee methodes) of een vis schoonmaakt (‘Zet een scherp mes in de buik bij de anaalvin en haal het mes naar de kop toe. Nu kun je de ingewanden er met de hand zo uitscheppen’), om over alle foto’s van de auteur met een roedel dooie duiven over z’n schouder nog maar te zwijgen. Het wilde eten

Polder
Toch is auteur Jacques Hermus helemaal niet zo’n wild type. Opgegroeid als zoon van een aardappelboer in de Noord-Oostpolderse klei weet hij niet beter dan dat het normaal is om alles zelf te doen. En daar vertelt hij over in dit boek, verdeeld in drie onderdelen: boer, visser en jager. Hij kan mooi beeldend schrijven en neemt je mee van idyllische jeugdherinneringen tot stoere reisavonturen. Veel aandacht gaat uit naar zijn grote hobby vissen en wat daar in vredesnaam zo verslavend leuk aan is. Je gelooft het nog ook.

Kleigrauwe aardappelen
Ook al staan er tal van recepten in het boek, links en rechts bij elkaar gesprokkeld, al dan niet van bevriende chefkoks, vind ik het vooral een fijn leesboek. Het is naar eigen zeggen geen moestuinboek, maar toch staat er stiekem wel hoe je aardappels het beste kunt poten. En handige kooptips staan er ook in, zoals dat je beter ongewassen kleigrauwe aardappelen bij de (groente)boer kunt kopen dan die fris ogende zakjes in de supermarkt. Het cruciale verschil is de houdbaarheid voordat de boel gaat spruiten: zeker zes tegen hooguit twee weken.

Karper
Humor is er ook volop (‘Ik laat het graag aan je over het logistieke probleem van het vervoeren van een levende karper op te lossen’) en als tegenwicht voor al dat carnivore staan er ook recepten in voor kruidenthee, vlierbloesemsiroop en paddenstoelen (‘wild zonder pootjes’). Ondanks alle praktische adviezen zit je als lezer soms toch nog met de handen in het haar. Zoals de instructie bij kreeft koken: ‘Daarna worden maag en darm verwijderd’. Eh, waar zitten die en hoe zien die eruit? Hier zou een foto nou fijn geweest zijn. En dat terwijl het boek vol staat met foto’s, vaak met Jacques in actie. Alleen op de receptfoto’s is duidelijk beknibbeld, die zien eruit als ongestylde huiskiekjes. Meestal staat er trouwens maar helemaal geen foto bij.

Patatduiven
Vooral het hoofdstuk ‘Jagen’ vond ik erg leerzaam, want Jacques weet er zichtbaar veel van en mag graag uitleggen dat bij jonge konijnen de oren makkelijker scheuren dan bij oudere en dat oude eenden een veel hardere snavel hebben, net als houtduiven. Overigens niet te verwarren met de patatscharrelende ‘wilde’ duiven uit de stad. Ondanks zijn zichtbare enthousiasme schuwt hij de heikele punten van het fenomeen ‘jacht’ niet.

Een typisch mannenboek? Meneer Koken met Karin vond het in ieder geval zeer lezenswaardig. En nu maar hopen dat hij voor zijn verjaardag geen werphengel wil. Of, godbetert, een dubbelloops jachtgeweer.

Morgen een stoer recept uit het boek, met bier! En vegetarisch.

Jacques Hermus, Het wilde eten, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564824, € 29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboektip: Koken met Karin 1

Kookboek Verse munt lamsbout en baklava

Sandra Ysbrandy Kookboek Aan de keukentafel

Vorig bericht: « Kaas met wijn of kaas met thee?
Volgend bericht: Gefrituurde uiringen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN