• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 december 2014

Stapeltaartjes met stoofpeer

Kent u mijn stapeltaartjes al? Gestapelde drielaagse toetjes waar je werkelijk eindeloos mee kunt variëren, wat ik dan ook om de haverklap doe, al naar gelang het seizoen en wat ik in huis heb. Onderop een bodem van gemalen koekjes, daarop een romig laagje bestaande uit mascarpone (geeft body), geklopte slagroom (maakt het luchtig) en een smaakmaker (maakt het nét even anders) plus ten slotte bovenop wat fris fruit. Het oogt reuze chique en is toch kinderlijk simpel om te maken.

kookringenU heeft er wel kookringen voor nodig, ook wel opzetringen genoemd. Sinds geen televisiekok meer zonder kan, zijn ze gelukkig in werkelijk elke kookwinkel en huishoudzaak te vinden, in diverse roestvrijstalen maten, van rond tot vierkant. Ik hou het liefst een doorsnee van 7 cm aan, dan blijft het een beetje behapbaar en elegant. Handige Harries en/of Miep Kniepen kunnen ook gewoon zelf een plastic pvc-buis in stukjes zagen.

Dit recept is trouwens tevens geschikt voor Sinterklaasfestiviteiten, vanwege de kruidnootjes of speculaasjes die erin gaan en de bisschoppelijke stoofpeertjes. Maar cantuccini, u weet wel, die knetterharde amandelkoekjes, gaan ook prima. Wie geen drank wil, kan kiezen voor sinaasappelbloesemwater (Turkse/Marokkaanse winkel) en ander fruit kan ook. Doe alleen mij, het milieu en uw smaakpapillen een lol: kies niet voor vers ingevlogen aardbeien of frambozen die bovendien nu toch nergens naar smaken. Diepvriesfruit is in dit geval helaas geen oplossing, dat wordt na het ontdooien zo pruttig. Neem dan liever ontvelde partjes sinaasappel of mandarijn.stapeltaartjes stoofpeer

Nodig voor 4 personen:

250 g stoofpeertjes* (plus wat stoofvocht)
125 g mascarpone
125 ml slagroom
125 g kruidnootjes of speculaasjes
± 4 eetl gesmolten boter
5 eetl poedersuiker
2 eetl amaretto
2 eetl geschaafde amandelen

Maal de kruidnootjes/speculaasjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter (tip: magnetron) en roer die lepel voor lepel erdoor, net zolang tot het natte, plakkerige kruimels zijn – u heeft wellicht niet alle boter nodig. Zet 4 opzetringen (Ø 7 cm) op 4 bordjes. Verdeel de kruimelmassa erover en stamp goed aan met een glas en/of lepeltje tot een mooi strakke laag. Roer de stijve mascarpone wat losser met de amaretto en poedersuiker. Klop in een andere kom de slagroom stijf (maar niet tot boter) en schep beide door elkaar. Lepel dit op de koekjesbodem en strijk glad. Snij de stoofpeertjes in mooie piepkleine miniblokjes en verdeel erover. Zet een uurtje (of langer) in de koelkast om op te stijven. Rooster alvast de geschaafde amandelen al omscheppend goudbruin in een droge koekenpan. Laat wat stoofvocht van de peertjes in een steelpan inkoken tot licht stroperig.

Serveren:
Steek met een aardappelschilmesje op een paar punten langs de binnenkant van de ring, hou met uw vingers de peer tegen en trek met uw andere hand de ring voorzichtig omhoog. Giet met een lepeltje een sierlijke sliert perenvocht om elk taartje, bestrooi de boel met amandelschaafsel.


*) Zelf stoofpeertjes maken?

1 kilo stoofpeertjes (maak meteen maar wat meer)
1 glas rode port of bessensap
100 g suiker
1 kaneelstokje
1-2 steranijs
5 gekneusde kardemompeulen
wat repen sinaasappel- of citroenschil
evt. 1 (gebruikt) vanillestokje

Schil de peren, snij in vieren en verwijder het klokhuis – heel houden met een steeltje hoeft voor dit recept niet. Doe in een pan met alle andere ingrediënten. Vul aan met water tot de peertjes er nog net een beetje bovenuit steken. Breng langzaam aan de kook en laat op heel laag vuur gaar sudderen in pak ‘m beet een uurtje.

Tips:

  1. Geen keukenmachine? Doe de kruidnootjes of koekjes in een plastic tas en rol/mep ze plat met de deegroller. De bedoeling is natte kruimels, geen smurrie, dat levert na het opstijven in de koelkast een taaie bodem op. Toch te veel boter erdoor gedaan? Compenseren met extra koekkruimels.
  2. Mascarpone niet te lang roeren of mixen, dan wordt het korrelig en geel-kazig.
  3. Is de perenstroop te dik op het moment van serveren? Eventjes opwarmen, eventueel verdunnen met een lepeltje stoofvocht.
  4. Amandelschaafsel verbrandt makkelijk, dus bijblijven! Nog beter is om de koekenpan even met een keukenpapiertje heel lichtjes in te vetten met een drupje plantaardige olie, dan bakken de amandeltjes mooi goudbruin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip Siam

Appel-vijgencake met noten

Spinaziepannenkoek

Vorig bericht: « No waste: Verspil je groente niet aan Honig
Volgend bericht: Kookboek: 200 klassiekers van Jeroen Meus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN