• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 december 2014

Gehaktballetjes met bleekselderij #nopakjes

Vanavond, zoals we allen weten, is het eindelijk Antipakjesavond, dé avond waarop heel Nederland eet zonder pakjes (of zakjes). Hoezee! Voor een recept heb ik leentjebuur gespeeld bij onze zuiderbuur Jeroen Meus, en wel een recept uit het gisteren besproken boek Mijn 200 klassiekers. Eigenlijk heet het op z’n Vlaams ‘Gehaktballetjes met seldersaus’. Achterin het boek staat trouwens een verklarende woordenlijst speciaal voor d’n Ollanders, hoewel je er daarmee ook niet altijd uitkomt. Zo blieft dit recept ‘1 witte selder’ (vertaling ‘selder’: ‘selderij’), waardoor ik dacht dat het om knolselderij ging. Maar op de foto zie je toch duidelijk bleekselderij, en die is juist weer lichtgroen. Enfin. Verderop in het recept bleek gelukkig dat het toch echt om een stronk bleekselderij ging, en dan bij voorkeur het lichte binnenste gedeelte. Maar in het kader van de vitaminen en mineralen en wat dies meer zij, adviseer ik om toch maar gewoon de volganse stronk te gebruiken.jeroen meus balletjes seldersaus

Nodig:
500 g half-om-halfgehakt
1 teentje look
½ busseltje peterselie
2 eetl paneermeel
1 ei
peper en zout

Voor de seldersaus:
1 stronk bleekselderij
2 sjalotten
1 bouquet garni (takje laurier, paar takjes tijm, paar takjes peterselie)
scheutje witte wijn of kippen/groentebouillon
2 dl room
boter

Gehaktballetjes:
Hak de knoflook en peterselie. (Platte uiteraard, geen krul, die is gezellig wanneer gefrituurd bij de garnaalkroketten, maar heeft verder weinig smaak. Maar dit terzijde.) Doe het gehakt in een kom en kneed paneermeel, ei, knoflook, peterselie, zout en peper erdoor. Rol er egale balletjes van (Ø 3-4 cm). Verhit een klont boter in de pan (vaste kijkers van Dagelijkse Kost weten dan: da’s ‘ne flinke klont hè) en bak de balletjes goudbruin. Gaar hoeft nog niet, want ze garen straks verder in de saus.

Seldersaus:
Hak de sjalotten fijn en snij de binnenste, bleke stengels van de selderij in kleine stukjes. De buitenste, groene stengels zijn wat taaier, daar moet je waarschijnlijk eerst even de draderige vezels van lostrekken.
Smelt een (beschaafd) klontje boter in een ruime kookpot en stoof de sjalotten en selder aan op matig vuur. De selder mag gerust een beetje kleuren. Voeg het bouquet garni toe. Dan een flinke scheut witte wijn en laat de alcohol even verdampen (wie geen drank wil, neemt bouillon). Schenk de room erbij. Doe de balletjes erbij en laat met deksel op de pot alles een kwartier sudderen op zacht vuur. Proef de saus op zout en peper. Mijn tip: strooi op het laatst de grofgehakte blaadjes selderij erover. Als je tenminste niet zo’n kortgeknipte stronk had gekocht.

Lekker met aardappelpuree. Zelfgemaakte hè? Niet uit zo’n mal pakje, denk erom! Ik wens u alleen een heuglijke Antipakjesavond, in de hoop dat er nog vele mogen volgen.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Dagelijkse kost/Mijn 200 klassiekers, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Albóndigas

Couscous met scampi en korianderpesto

Gnocchi met kerrie

Vorig bericht: « Kookboek: 200 klassiekers van Jeroen Meus
Volgend bericht: Sinterklaasrecept: couscous met chorizo #nopakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN