Ken je dat? Niks in huis en het avondmaal nadert? Nou ja, niks, niks, een mens heeft altijd nog wel wat. En juist dat gooien we vaak weg, omdat we niet weten wat we ermee moeten. Omdat het niet appetijtelijk is om op te warmen. Of omdat het net te weinig is om nog wat mee te kunnen. Ik werd geattendeerd op het initiatief Kliek & Co, een actie om een maand lang niks (niks!) eetbaars in je kliko te gooien. Hoe? Daar gaan ze je mee helpen, want ze beloven een stroom aan e-mailtjes vol tips, inspiratie en recepten.
Ik doe al elke dag van het jaar mee, of nu ja, ik probeer het. Ter illustratie: dit trof ik gisteren in mijn koelkast aan. Wat gare rijst, wat pruttige geroosterde pompoen uit de oven (voor geïnteresseerde Ottolenghi-fanaten: de Pompoen met kardemom en nigellazaad van blz 172 uit Plenty More, maar dan in te kleine blokjes), een miezerig stengeltje bleekselderij, een zelfgemaakt kippenbouillonblokje uit de vriezer, wat peterselie en (altijd wel in huis) een ui.
Wat doe je dan? Ui en bleekselderij fijn hakken en rustig minstens 5 minuten fruiten tot zacht. Pompoen erbij plus zoveel kokend water tot de boel ruim onder staat, het bouillonblokje en de helft van de peterselie. Oh ja, en wat kurkuma (geelwortel) om de kleur wat op te frissen. Even met deksel erop laten pruttelen, zeg 5-10 minuutjes, en dan pureren in de blender of met de staafmixer. Proef op zout en peper. Te dik? Nog een scheutje kokend water erbij. Dan pas de rijst erin (meegepureerde rijst is niet lekker!) en nog even een paar minuten goed laten meewarmen. De rest van de peterselie erover en in dit geval ook nog wat nigellazaadjes. Resultaat: een prima maaltijdsoep.
Voilà, c’est tout. Nu heb jij natuurlijk heel andere kliekjes in je koelkast dan ik, maar dit recept is dan ook vooral bedoeld om je op een idee te brengen. Wees creatief! Verzin eens wat! Simpelweg opwarmen is bij kliekjes zelden een succes, dus maak er gewoon wat nieuws mee.