Januari is kliekjesmaand. Zeker voor alle deelnemers aan Kliek & Co. Maar in feite is het natuurlijk altijd kliekjesmaand, elke dag kan een kliekjesdag zijn. Weggooien is zó 2014. Maar menigeen kan wel een handje inspiratie gebruiken. Nu is het typische probleem van kliekjes dat mijn restjes niet die van jou zijn, en de buurman heeft wéér heel andere overtollige eetbare dingen. Maar ik laat gewoon af en toe zien wat ik doe met mijn ouwe rotzooi, zodat je de volgende keer als je, pak ‘m beet, een appeltje en wat kwark en een half koekje overhebt, denkt hé, daar weet ik nog wat mee. Zoals dit kliekjestoetje met appel.
Hoe rimpelig appels ook zijn, je kunt er altijd nog compote van maken. Een mix van goudreinet en een gewoon handappeltje (Elstar, Jonagold etc) is helemaal fijn, die smaken vullen elkaar mooi aan. Van elk eentje, geschild en in kleine stukjes met een scheutje water en een schepje suiker in een pan. Plus vier fijngevijzelde kardemompeulen, want álles wordt lekker met kardemom, appels voorop. Een kwartiertje koken tot alles zacht en geurig is en dan even goed omroeren, het mag grof blijven. Een restje mascarpone gemengd met een restje yoghurt en dat om en om met de nog warme (!) appelcompote in glazen coupes geschept. Erover wat verkruimelde amandelkoekjes. Kliek, c’est tout.