Honig heeft het Ei van Columbus ontdekt en het heet ‘Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi’. Aan de pakjessoepen moet je namelijk voortaan zelf heel nadrukkelijk wat verse groente toevoegen. Denk: ringetjes bosui. Een handje soepgroenten. Wat gezellige ruitjes paprika. Nee heus, het is revolutionair. Je hebt niet lui een blik opengetrokken maar eigenhandig ‘jouw lekkerste, zelfgemaakte soep’ gekookt, met heuse groente. En we weten allemaal: groente betekent vitamines, mineralen en Goed Bezig, vooral als er bloedjes van kinderen bij betrokken zijn.
De pakjesfabrikant uit de Zaanstreek werpt zich tegenwoordig graag op als grote groenteroerganger. Nu weten we natuurlijk ondertussen allemaal dat in de Honigproducten zelf hoegenaamd geen groente zit. Mag ik u even herinneren aan de 0,5 procent broccoli (Broccolisoep), 0,5 procent asperges (Limburgse aspergesoep) en 1,4 procent lente-ui-aroma (Lente-ui-crèmesoep) die in mijn Trouw-rubriek al eens voorbij kwamen? Zo bekeken valt het met die 35 procent (split)erwten ineens weer reuze mee.
Uit een pakje: Honig Maaltijdsoep Erwtensoep
Bouillon (gistextract), erwten 25%, spliterwten 10%, groenten 9,3% (wortel, spinazie, ui, prei, knolselderij), aardappel 2,3%, tarwebloem, zout, aroma’s, palmvet, bladselderij, suiker, rookaroma, moutextract, specerijen (peper, laurier).
Zelf toevoegen: 1/2 rookworst, 50 g aardappel, 125 g erwtensoepgroenten of boerensoepgroenten.
U mag best weten dat de moed mij soms in de schoenen zinkt. Voer ik een achterhoedegevecht? Zit het gros der mensheid nergens mee? Na een oproep voor 50 ‘fijnproevers’ voor een gratis pakje ‘vernieuwde Maaltijdsoep Erwtensoep’ liep het immers meteen storm op de Honig-Facebookpagina.
Enfin, voor die anderhalve man en paardenkop die wél een keer echte zelfgemaakte erwtensoep wil maken, hierbij nog maar eens mijn recept voor erwtensoep zoals het eerder in Trouw stond. En dan natuurlijk niet met een zielige halve rookworst voor met z’n vieren, maar rijkgevuld. In alle opzichten.
Zelf maken?
Nodig voor 8 personen:
625 g spliterwten
2 slagersrookworsten
2 schouderkarbonades
1 speklapje
1 grote winterpeen
1 grote selderijknol
1 prei
1 grote ui
1 bosje bladselderij
3 laurierblaadjes
zout en peper uit de molen
Spoel de spliterwten grondig af – weken hoeft niet – en doe in een pan met 2½ liter water, samen met karbonades, speklapje, laurierblaadjes en zout. Breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken. Snij intussen de verse groente: de ui in snippers, de prei in dunne rondjes, de winterpeen in kwart plakjes, de knolselderij in dobbelsteentjes, de bladselderij gehakt. Schep het grijze schuim af, doe de groente en ¾ van de bladselderij in de pan en kook net zolang tot de erwten van gaarheid helemaal uit elkaar vallen, dat duurt zeker een uur. Roer af en toe en voeg wat kokend water toe als het te dik wordt. Haal het vlees uit de pan en snij in stukjes, vet wat u niet aanstaat, mag u weggooien. Doe de rest terug in de pan, samen met de intussen in plakjes gesneden rookworsten en laat nog een kwartiertje sudderen. Proef op zout en peper. Serveer in stoere kommen met de rest van de bladselderij erover. Lekker met roggebrood.
Tips:
- In plaats van karbonade en speklap zijn ook andere soorten varkensvlees geschikt. Krabbetjes bijvoorbeeld, zeg maar de goedkope kookvariant van spareribs-voor-op-de-barbecue. Of varkenspootjes, al was het maar omdat het zo leuk is om ‘Slager, heeft u varkenspootjes?’ te vragen. Dan hebben we nog hips, geen Engelse heupen maar de bovenpoot van het varken. Een plak daarvan noemen we een hamschijf of varkensschenkel, die in gepekelde vorm dan weer een Eisbein heet. Het kan allemaal.
- De soep pureren hoeft niet, de erwten vallen vanzelf uit elkaar. Zo niet: langer laten sudderen. Is hij te bonkig naar uw smaak? Even de staafmixer erin om de groente wat te verhakselen, maar niet helemaal; een beetje rustiek is juist lekker.
- Het recept is bewust royaal, om uit te kunnen delen aan de hongerige medemens (goed voornemen 2015!) of om in te vriezen. In dat laatste geval de pan al roerend snel terugkoelen in een gootsteen vol ijswater of buiten in de vrieskou.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .