• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 januari 2015

Erwtensoep #nopakjes

Honig heeft het Ei van Columbus ontdekt en het heet ‘Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi’. Aan de pakjessoepen moet je namelijk voortaan zelf heel nadrukkelijk wat verse groente toevoegen. Denk: ringetjes bosui. Een handje soepgroenten. Wat gezellige ruitjes paprika. Nee heus, het is revolutionair. Je hebt niet lui een blik opengetrokken maar eigenhandig ‘jouw lekkerste, zelfgemaakte soep’ gekookt, met heuse groente. En we weten allemaal: groente betekent vitamines, mineralen en Goed Bezig, vooral als er bloedjes van kinderen bij betrokken zijn.

De pakjesfabrikant uit de Zaanstreek werpt zich tegenwoordig graag op als grote groenteroerganger. Nu weten we natuurlijk ondertussen allemaal dat in de Honigproducten zelf hoegenaamd geen groente zit. Mag ik u even herinneren aan de 0,5 procent broccoli (Broccolisoep), 0,5 procent asperges (Limburgse aspergesoep) en 1,4 procent lente-ui-aroma (Lente-ui-crèmesoep) die in mijn Trouw-rubriek al eens voorbij kwamen? Zo bekeken valt het met die 35 procent (split)erwten ineens weer reuze mee.

Uit een pakje: Honig Maaltijdsoep Erwtensoep
Bouillon (gistextract), erwten 25%, spliterwten 10%, groenten 9,3% (wortel, spinazie, ui, prei, knolselderij), aardappel 2,3%, tarwebloem, zout, aroma’s, palmvet, bladselderij, suiker, rookaroma, moutextract, specerijen (peper, laurier).
Zelf toevoegen: 1/2 rookworst, 50 g aardappel, 125 g erwtensoepgroenten of boerensoepgroenten.

Erwtensoep
U mag best weten dat de moed mij soms in de schoenen zinkt. Voer ik een achterhoedegevecht? Zit het gros der mensheid nergens mee? Na een oproep voor 50 ‘fijnproevers’ voor een gratis pakje ‘vernieuwde Maaltijdsoep Erwtensoep’ liep het immers meteen storm op de Honig-Facebookpagina.

Enfin, voor die anderhalve man en paardenkop die wél een keer echte zelfgemaakte erwtensoep wil maken, hierbij nog maar eens mijn recept voor erwtensoep zoals het eerder in Trouw stond. En dan natuurlijk niet met een zielige halve rookworst voor met z’n vieren, maar rijkgevuld. In alle opzichten.

Zelf maken?
Nodig voor 8 personen:
625 g spliterwten
2 slagersrookworsten
2 schouderkarbonades
1 speklapje
1 grote winterpeen
1 grote selderijknol
1 prei
1 grote ui
1 bosje bladselderij
3 laurierblaadjes
zout en peper uit de molen

Spoel de spliterwten grondig af – weken hoeft niet – en doe in een pan met 2½ liter water, samen met karbonades, speklapje, laurierblaadjes en zout. Breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken. Snij intussen de verse groente: de ui in snippers, de prei in dunne rondjes, de winterpeen in kwart plakjes, de knolselderij in dobbelsteentjes, de bladselderij gehakt. Schep het grijze schuim af, doe de groente en ¾ van de bladselderij in de pan en kook net zolang tot de erwten van gaarheid helemaal uit elkaar vallen, dat duurt zeker een uur. Roer af en toe en voeg wat kokend water toe als het te dik wordt. Haal het vlees uit de pan en snij in stukjes, vet wat u niet aanstaat, mag u weggooien. Doe de rest terug in de pan, samen met de intussen in plakjes gesneden rookworsten en laat nog een kwartiertje sudderen. Proef op zout en peper. Serveer in stoere kommen met de rest van de bladselderij erover. Lekker met roggebrood.

Tips:

  1. In plaats van karbonade en speklap zijn ook andere soorten varkensvlees geschikt. Krabbetjes bijvoorbeeld, zeg maar de goedkope kookvariant van spareribs-voor-op-de-barbecue. Of varkenspootjes, al was het maar omdat het zo leuk is om ‘Slager, heeft u varkenspootjes?’ te vragen. Dan hebben we nog hips, geen Engelse heupen maar de bovenpoot van het varken. Een plak daarvan noemen we een hamschijf of varkensschenkel, die in gepekelde vorm dan weer een Eisbein heet. Het kan allemaal.
  2. De soep pureren hoeft niet, de erwten vallen vanzelf uit elkaar. Zo niet: langer laten sudderen. Is hij te bonkig naar uw smaak? Even de staafmixer erin om de groente wat te verhakselen, maar niet helemaal; een beetje rustiek is juist lekker.
  3. Het recept is bewust royaal, om uit te kunnen delen aan de hongerige medemens (goed voornemen 2015!) of om in te vriezen. In dat laatste geval de pan al roerend snel terugkoelen in een gootsteen vol ijswater of buiten in de vrieskou.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gegrilde tonijn met sauce vierge

Filippijnse aubergineschnitzel

Focaccia zonder kneden

Vorig bericht: « Kliekjes: toetje met appel
Volgend bericht: Vollevoorraadkastproblematiek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN