Het is de tijd van doe-maar-gewoon-dan-doe-je-gek-genoeg na alle decemberliflafjes. Bovendien zit ik midden in een stringent alles-moet-op-beleid, en dan word je vanzelf creatief met kliekjes en andere zaken. Wat doe je met wat heerlijke, door een vriendin huisgebakken, maar helaas intussen een tikje oudbakken desemboterhammen, een miezerig restje kaas en wat dito plakjes rauwe ham? Juist, tosti’s mee maken. Alleen heb ik geen tosti-apparaat of klemgrill of hoe zo’n ding ook heet, maar in de koekenpan kan het ook prima. Koekenpantosti dus. Tevens leuk scrabblewoord voor de nog altijd lange en donkere winteravonden, al zul je er in wordfeud vast weer niet mee wegkomen.
Enfin. Hoe werkt het? Doodsimpel. Boterhammen beleggen met kaas. Idealiter met meer kaas dan in dit geval, maar goed, dat had ik niet. Plakje ham erbij (of niet, als je het vega wilt houden). Persoonlijk hou ik erg van de combi versgemalen peper en gesmolten kaas, dus dat moet er ook bij. Een lente-uitje was ook leuk geweest. Maar goed. Dubbelklappen. Aan één kant besmeren met boter. En ik bedoel altijd boter als ik ‘boter’ zeg hè, nooit margarine, ik vermeld het nog maar eens.
Intussen staat er al een koekenpan rustig warm te draaien op het vuur. Tosti’s in de hete pan, met de boterkant naar beneden, en dan op rustig vuur een minuut of 5 laten liggen. Dat is moeilijk, ik weet het, maar heus, het heeft z’n tijd nodig. Kookwekkertje erbij. Mijn geheime tip is nog om er een zware koekenpan op te zetten (uiteraard misschien eerst even de bodem afwassen…?), die houdt de boel mooi bij elkaar en zorgt dat de kaas beter smelt. Maar goed, het is geen verplichting natuurlijk en zonder lukt het ook. Dan de tosti’s aan de bovenkant ook besmeren met boter, omflippen met een spatel en de onderkant weer een minuut of 5 bakken. Ook een keertje horizontaal omdraaien kan trouwens helpen om de boel mooi egaal te bakken.Doormidden snijden en klaar is je lunch. Al dan niet met wat tomatenketchup erbij.