• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 januari 2015

Sandwichspread

Iets wat eigenlijk fout is stiekem toch leuk of lekker vinden heet tegenwoordig een guilty pleasure. Vooral online is alles op eetgebied ongemerkt doorspekt geraakt met Engelse termen. Je snakt niet ergens naar, nee, je hebt een craving. De superfoods zijn gelukkig over hun hoogtepunt heen, maar detox is nog helemaal hip en happening, net als skinny recepten to go met af en toe, vooruit, een sinner Sunday vol comfort food.

An sich allemaal niks mis mee. Maar nu kwam zelfs meneer Koken met Karin ineens aanzetten met een guilty pleasure: een potje Sandwich spread van Heinz. De reclameriedel kon ik moeiteloos opdreunen (‘Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders. Ik hou van lekker anders lekker fris’), alleen geprobeerd had ik het nog nooit.

Uit een potje: Heinz Sandwich spread naturel
Groenten 33% (witte kool 16%, augurken 13%, rode paprika 2,0%, uien 1,7%), water, plantaardige olie, suiker, azijn, magere melkpoeder, zout, specerijen (bevat mosterdmeel), gemodificeerd zetmeel, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, xanthaangom), specerijenextract, aroma, kleurstof (paprika-extract), kruidenextract (bevat selderij).

sandwichspread
Officieel is het smeerbaar, hartig broodbeleg op basis van een soort slasaus, maar wat een wonderlijke substantie. Een gelatineuze, pastelkleurige brei met daarin fleurige frutseltjes die bij nadere bestudering groenten bleken. Overheersende indruk: zure hap. Zowel in smaak als geur, terwijl er toch meer suiker in zit dan azijn.

Dit smeekte om een doe-het-zelfpoging. sandwichspreadAl snel stond de koelkast vol met diverse varianten: met rauwkost, met ovengeroosterde groenten – minder fris, wel lekker anders – met mayonaise, met yoghurt, met roomkaas. Allemaal heb ik ze uiteraard voorgeschoteld aan de huisexpert in kwestie en uiteindelijk won de versie die het meest deed denken aan het origineel. Hier vind je mijn recept voor Sandwichspread zoals het vorige week in Trouw stond. Alleen dan wel een stuk minder zoet, minder zuur en toch lekker hartig en fris.

Do try this at home!

(Kan trouwens heel goed ook met andere kliekjes groente die je nog in huis hebt!)

Zelf maken?
Nodig voor 1 flinke jampot:
½ rode puntpaprika
2 stengels bleekselderij
2 worteltjes
2 lente-uitjes
50 g augurken
2 eetl zilveruitjes
125 g Griekse/Turkse yoghurt
75 g mayonaise
1 eetl citroensap
paar druppels worcestershiresaus
zout en peper uit de molen

Doe paprika, bleekselderij, wortel, lente-ui, augurken, zilveruitjes en 1 theelepeltje zout in de keukenmachine en hak alles fijn, maar niet helemaal tot prut. Doe in een zeef en laat minstens een uur uitlekken, of zelfs twee. Duw met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit. Meng groente, yoghurt en mayonaise door elkaar. Breng op smaak met citroensap, worcestershiresaus, peper en (als dat nog nodig is) zout. Laat liefst eerst een nachtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Tips:

  1. Wie het light wil, verandert de verhouding yoghurt-mayo, maar met alleen yoghurt wordt het wel braver (en natter). Dan moet de boel wat extra opgepept worden.
  2. Het uitlekken van de groente zorgt ervoor dat het mengsel niet te waterig wordt. Nog beter (maar wel wat meer gedoe) is om tegelijkertijd ook de yoghurt uit te laten lekken tot hangop. Ik doe het gewoon in een koffiefilter, maar in een zeef bekleed met een natte, schone theedoek kan ook.
  3. Blijft ± een weekje goed in de koelkast.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Appelmoes (niet uit een potje)

Supermakkelijk brood uit een pan

Empanadilla met tonijn

Vorig bericht: « De Koosjere Hamvraag
Volgend bericht: De Bosatlas van het voedsel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN