(4 personen) / Vegetarisch
Bereiden: 30 minuten
Wachten: 1 uur
In de oven: 15 minuten
Kant-en-klare pizza uit de supermarkt? Mwah. Zelf maken is zo gepiept en is veel en veel lekkerder. Met zelfgemaakte tomatensaus, ook al zo makkelijk. Bovendien, altijd handig, kinderen zijn er dol op, zeker als je ze zelf laat bepalen wat erop gaat.
Nodig:
Basisdeeg voor 2 pizza’s:
250 g bloem (liefst van de molen)
1 zakje droge gist (à 7 g)
2 eetl olijfolie
1 theel zout
± 150 ml lauwwarm water
Tomatensaus:
1 blik gepelde tomaten (à 400 g)
1 kleine ui
1 theel suiker
handje verse basilicum
klontje boter
zout & peper uit de molen
Beleg:
2 bollen mozzarella
2 grote rode uien
2 handen rucola
wat boter of olijfolie
Deeg:
- Kneed alles hoppekee in de keukenmachine.
- Of: zeef bloem boven een grote kom. Strooi zout aan de ene kant, gist aan de andere kant. Giet er water en olijfolie bij. Meng met een vork even door elkaar en kneed dan met de hand tot een samenhangend deeg. Haal uit de kom en kneed op het aanrecht zeker 5 minuten stevig door, lekker duwen, slaan en trekken.
- Doe terug in de kom en laat met een vochtige theedoek erover minstens 1 uur rijzen op een warme plek tot het volume verdubbeld is.
Tomatensaus:
- Snipper de ui en fruit even in wat boter.
- Voeg de tomaten toe, gehakte basilicum, suiker, zout en peper en laat een half uurtje sudderen.
- Pureer met de staafmixer en proef.
- Tip: Eventueel opkrikken kan met balsamico, worchestershiresaus of chilivlokken.
Beleg:
- Snij de rode ui in dunne ringen en fruit zachtjes in wat boter of olijfolie in een koekenpan tot ze zacht zijn (± 15 minuten).
- Snij de mozzarella alvast in plakjes.
Samenstellen & bakken:
- Zorg dat de oven voorverwarmd is op 250 ºC of zo heet als ‘ie maar kan.
- Rol het deeg flinterdun uit op 2 vellen bakpapier, leg op bakplaten.
- Bestrijk dun met tomatensaus.
- Strooi de gefruite rode ui erover.
- Bedek met plakjes mozzarella.
- Bestrooi met wat peper uit de molen.
- Bak in ± 10 minuten gaar.
- Bestrooi uit de oven met de rucola.
TIPS:
Rijsplek? Bovenop de espressomachine. Of in de oven die is voorverwarmd op 50 ºC en daarna weer wordt uitgezet.
Varianten: tomatensaus/plakjes mozzarella/oregano. Of saus/salami/rauw ei.
Of (een Italiaanse gruwel maar wel kinderfavoriet) saus/salami of rauwe ham/ananas/mozzarella en oregano.