• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 april 2015

Piccalilly

Waar laffe poedermixen en kant-en-klaarproducten vooral grossieren in zout en zoet, ben ik dol op zuur. Op citroenen natuurlijk, te pas en te onpas, maar ook op tafelzuur. Augurken, zilveruitjes en piccalilly: ik heb het standaard paraat om gerechten mee op te peppen.

Uit een potje: Kesbeke Amsterdamse Piccalilly
Augurk, wortel, bloemkool, ui, bloem, mosterdmeel, voedingszuur: azijn, zout, soja-eiwit, verdikkingsmiddel; guarpitmeel, zoetstof: natriumcyclamaat/saccharine, kleurstof: geelwortelextract, saffloer.

piccalilly

Vroeger wemelde het in en rond Amsterdam van de inlegfirma’s, maar familiebedrijf Kesbeke (sinds 1948) is een van de weinige die zijn overgebleven. Een bezoek aan de kleine fabriek is elke keer weer een feest, al is een gesprek voeren met de huidige directeur, kleinzoon Oos, nog niet makkelijk. De telefoon gaat continu. Een heftruck rijdt af en aan met pallets vol verse augurken. Hij werpt een blik in een container: ‘Moet er niet meer azijn in die atjar?’ Er komt iemand melden dat er een lekkend dak is in loods 2 en of hij de loodgieter wil bellen. Dan is er weer een probleem met de snaar van de blikkenvuller.Oos Kesbeke

Hoewel de baas zich overal mee lijkt te bemoeien, ligt zijn hart bij productontwikkeling. In het keukentje naast zijn kantoor is hij dagelijks aan het experimenteren. ‘De kunst is om producten te bedenken waar mensen een paar centen méér voor willen betalen’, verklapt hij. ‘Ik kan niet op tegen die goedkope productie uit India, ik moet het hebben van vernieuwing en topkwaliteit.’ Zo ontstond bijvoorbeeld zijn Jonnie&Oos-lijn, een samenwerking met driesterrenchef Jonnie Boer.

Ik krijg een doos vol potten mee naar huis plus instructies hoe je zelf piccalilly maakt. Omdat hij werkt met procenten raakte ik de kluts kwijt, maar na enig knutselen kwam ik tot dit puike resultaat.piccalilly

Zelf maken?
RECEPT PICCALILLY

Nodig voor ± 3-4 jampotjes:
500 g groente (½ bloemkool, 1 rode paprika, 100 g haricots verts, wat worteltjes)
50 g augurken (pot)
450 ml witte-wijnazijn
300 ml water
1 grote (rode) ui
1 groene of rode peper
2 knoflooktenen
4 cm gember
3 eetl Dijon-mosterd
100 g suiker
1 volle theel zout
2 afgestreken eetl kerriepoeder
2 afgestreken eetl maïzena
scheut plantaardige olie

Hak ui, peper, knoflook en gember fijn, dat mag ook in de keukenmachine. Verhit een scheut olie in een grote braadpan en fruit dit alles zachtjes een minuut of 4. Snij intussen de bloemkool, paprika, boontjes en worteltjes in poezelig piepkleine stukjes (denk: kabouters). Voeg azijn, water, mosterd, suiker, zout en kerrie toe aan de pan en breng al kloppend met een garde aan de kook zodat de mosterd goed oplost. De alle minigroente erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Roer de maïzena los met wat water, giet erbij. Laat onder af en toe roeren nog eens 5 à 10 min sudderen tot de saus dik is en de groenten beetgaar. Hak intussen de augurken in stukjes en roer op het laatst erdoor. Giet in brandschone potten, draai de deksels erop en zet even ondersteboven. Bewaar dan minstens 4 weken op een donkere plek.

TIPS:
• Brandschone potten? Gebruik ze meteen heet uit de afwasmachine of was goed af met de hand en spoel om met kokend water, ook de deksels.
• Veel methodes gaan uit van het eerst pekelen van de groente. Dat is een hoop gedoe en doen ze bij Kesbeke ook niet. Daardoor is deze piccalilly wat korter houdbaar, maar een half jaar lukt zeker.
• Lekker bij stamppotten, ja ook lente-stamppotjes. Zelf gebruik ik het ook graag als sladressing, bijvoorbeeld door rauwe witlof met appel, rozijnen en zilveruitjes. witlofsalade piccalilly

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vegatopia kookboek

Muhammara

Kip tandoori

Vorig bericht: « Kaas uit de Auvergne
Volgend bericht: Puy-linzen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN