• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 april 2015

Tandoori-vis uit de oven

Voor de liefhebbers van het Knorr Wereldgerecht ‘Ovengebakken Tandoori Tilapiafilet’ heb ik slecht nieuws: het pakje gaat uit de handel. Maar de kans is groot dat niemand daar een traan om zal laten, want u liet het immers massaal links liggen ten faveure van de Italiaanse lasagnette en de Thaise Kip Siam.

Uit een pakje: Knorr Ovengebakken Tandoori Tilapiafilet met Biryani Rijst en Komkommer Raita
Tandoori kruidenpasta: Plantaardige olie, suiker, zout, aardappelzetmeel, geharde plantaardige olie, knoflook, paprikapoeder, plantaardig vet, aroma, gember, koriander, komijn, cayennepeper, citroensappoeder, kaneel, kurkuma, melksuiker, zwarte peper, melkeiwitten, kardemom, laurierblad,
nootmuskaat, kruidnagel.
Kokos topping: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), gedroogde kokos, tomaat, plantaardige olie.
Biryani rijstmix: Rijst 95%, kerrie, natuurlijk mineraalzout, aroma, zout, geroosterde uipoeder, aardappelzetmeel, plantaardig olie, suiker, citroensappoeder.
Raita dressingmix: Suiker, zout, zetmeel (maïs, aardappel), knoflookpoeder, maltodextrine, citroensappoeder, gistextract, ui, witte peper, plantaardige olie, komijn, peterselie.
Zelf toevoegen: 400 g Tilapiafilet, 250 g magere yoghurt, 150 g worteltjes, 100 g doperwten, 1 ui, 1 komkommer, margarine.

tandoorivis-B

Wél een beetje verdrietig is bedenker Anton Rinsema, de chefkok van Knorr (zie mijn interview met hem in Trouw van 18 april). “We leven in een fantastisch mooi land aan zee, maar vis krijg je niet tussen de oren,” verzuchtte hij toen ik hem ontmoette. “Je doet eens wat, en dan verkoopt het niet.” En hij had zijn recept nog wel speciaal gefabriekt met tilapia, een tropische zoetwatervis die net als collegaatje pangasius zo min mogelijk naar vis smaakt. Voor veel mensen een aanbeveling. Ja, wij zijn een wonderlijk volkje. Wij happen hooguit in een haring of gebakken lekkerbekje, verder laten we wat in onze eigen wateren zwemt links liggen. Liever zo’n niksig, goedkoop, niet zelden onder bedenkelijke omstandigheden geproduceerd ‘vers’ visje uit verre oorden.

tandoorivis

Zoek de verschillen: links met tandooritopping uit het pakje, rechts zelfgemaakt. Allebei met kabeljauw.

Terwijl er niks makkelijker is dan goede, verse vis. Een scholletje gebakken in boter. Rode poon uit de oven. Makreel op de barbecue. Kneepje citroen, hooguit wat zout en peper en smullen maar. Immers, hoe beter de ingrediënten, hoe minder de kok hoeft te doen. Maar dat principe is de pakjeskoker vreemd. Die wil vis met een extra kruidenlaagje en gezellige dingetjes door de rijst en sla met frutsels. Nou, dan doen we dat toch. Alleen deed ik het met duurzaam gevangen kabeljauw. En ik maakte ook maar meteen gezellige geel-oranje-groene rijst en frisse komkommerraïta.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
600 g verse kabeljauw (of andere witvis), 1 volle eetl gedroogde kokosrasp

Tandoori-pasta:
50 ml Turkse yoghurt, 1 grote ui, 3 knoflooktenen, ± 5 cm verse gember, 1 volle eetl tomatenpuree, 2 mespuntjes cayennepeper, 1 theel kurkuma, 2 theel komijnpoeder, zout en peper uit de molen

Rijst:
300 g basmatirijst, 200 g worteltjes, 150 g doperwten (diepvries), 1 ui, 3 eetl boter, 1 volle theel kurkuma, 6 kardemompeulen

Raïta:
200 ml Turkse yoghurt, 1 komkommer, 1 knoflookteen, wat verse munt en/of koriander

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Raïta: Verwijder de zaadjes van de komkommer en rasp grof. Meng met yoghurt, uitgeknepen knoflook, fijngehakte munt/koriander, zout en peper. Laat intrekken en liefst meteen ook uitlekken in een zeef bekleed met schone theedoek of koffiefilter.
Tandooripasta: Maal de ui en alle specerijen tot natte puree in de keukenmachine of met de staafmixer. Mix yoghurt en tomatenpuree erdoor. Leg de licht gezouten vis in een ingevette braadslee en verdeel de tandooripasta erover. Bestrooi met de kokos.
Rijst: Giet wat kokend water over de doperwten. Snipper de ui en snij de wortel in dunne plakjes. Fruit 2 minuten in 2 eetl boter in een pan met dikke bodem. Voeg de rijst, kurkuma, opengebroken kardemompeulen, snuf zout en 600 ml kokend water toe. Laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen tot al het water is opgenomen. Roer van het vuur af de doperwten en 1 eetl boter erdoor en laat met deksel erop rustig staan tot de vis klaar is.
Vis: Zet als de rijst 5 minuten suddert de vis in de oven en bak gaar in ± 12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de visfilets.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Yakitori

Eendenborst met bramen

Indische kip met kokos

Vorig bericht: « Wildplukken in de Auvergne
Volgend bericht: Limburgse asperges in Zwitserland »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN