• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 april 2015

Oranje koeken voor Koningsdag

Op onze nationale feestdag maak ik mij het liefst uit de voeten. Vroeger met Koninginnedag, maar tegenwoordig evenzogoed met Koningsdag. Als student vond ik het nog wel geinig, alles en iedereen gehuld in oranje, ikzelf incluis, zwieren door de stad, snuffelen tussen de rommelspulletjes, oranje versnaperingen nuttigen, me verkneukelen over alle buitenissige types met hun creatieve geldverdienverzinselen (30 mariakaakjes eten en dan het Wilhelmus fluiten! Op de foto met een bordkartonnen Trix!).

Maar inmiddels kan ik niet meer zo goed tegen al die drukte en dat lawaaiige feestgedruis. De laatste paar edities bracht ik steevast door bij vrienden buiten. Een beetje helpen klussen in hun nieuwe huis, frutselen in de moestuin, bijkletsen in het prille lentezonnetje, potje scrabble, is het al tijd voor een glaasje? Mijn enige voorwaarde is dat ik een oranje tompoes wil. Die blijken op de dag zelf niet overal even makkelijk verkrijgbaar, dus neem ik ze zelf maar mee, want bij mij om de hoofdstedelijke hoek zijn alle bakkers gewoon open.

Dit jaar heb ik iets anders bedacht: ik bak zelf oranje koeken. Al weken liggen ze naast de supermarktkassa in een cellofaantje, als een variatie op de overbekende roze koeken.
oranje koeken

Alleen dat oranje glazuur is lastig. Gewone appeltjes van oranje geven geen oranje, maar geel glazuur. Gelukkig is het nog nét het seizoen van de rode bloedsinaasappelen. bloedsinaasappelDie geven van zichzelf weliswaar roze glazuur, maar gemixt wordt het zowaar oranje. Bescheiden pastelkleurig oranje. Wie echt knal wil, moet aan de levensmiddelenkleurstof, zoals bakker en fabriek immers ook doen.

oranje koeken koningsdag

Zelf maken? Mijn recept voor oranje koeken is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Maar vooruit, speciaal voor Koningsdag zet ik het recept weer even online:

Nodig voor 12 stuks:
60 g gemalen amandelen
50 g bloem
100 g roomboter (kamertemperatuur)
75 g suiker
2 eieren (kamertemperatuur)
1 sinaasappel
2 eetl oranjebloesemwater (Turkse winkel)
snufje zout
boter en bloem voor invetten vorm

Glazuur:
100 g poedersuiker
1 bloedsinaasappel
oranjekoeken
Oven voorverwarmen op 160 °C.
Kwast een muffinvorm (12 holtes) grondig in met boter en bepoeder met bloem. Klop met de mixer de boter met de suiker vijf minuten lang tot zachtgeel en romig. Klop een voor een de eieren erdoor, met alvast de bloem in porties, tegen het schiften. Rasp met een fijne rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven, voeg sinaasappelbloesemwater en een snufje zout toe en klop kort door elkaar. Spatel ten slotte de gemalen amandelen erdoor. Verdeel het luchtige beslag over de muffinholtes. Leg er een platte bakplaat op, dat houdt het rijzen tegen; we willen koeken, geen cakejes. Bak 15 minuten in de oven. Verwijder de bakplaat en geef de bleekneusjes nog 2-3 minuten. Niet te lang, dan worden ze droog. Laat helemaal afkoelen.
Glazuur: Pers de gewone en de bloedsinaasappel uit. Meng tot een donkeroranje sap. Zeef. Doe de poedersuiker in een kom en roer er ± 2 eetl sap doorheen tot het een stevig zalmoranje glazuur is (en drink de rest van het sap lekker op). Verdeel direct met de achterkant van een lepel uit over de koeken. Laat opstijven.

TIPS:
• Geen bloedsinaasappel? Meng gewoon sinaasappelsap met een drupje bietensap.
• Liever écht knaloranje? Eén drupje rode levensmiddelenkleurstof plus twee drupjes geel.
• Wie zeer koningsgezind is, kan zich nog extra uitleven: maak met nog wat poedersuiker en een pietsje water een stevig wit glazuur, doe in een klein spuitzakje en spuit een kroontje bovenop. En dan verkopen op de vrijmarkt natuurlijk.

CORONA-UPDATE:
Alles is anders, met dank aan de coronapandemie. Koningsdag is Woningsdag, want alle festiviteiten zijn afgelast en we dienen er binnen in onze eigen woning een feestje van te maken. Daarom heb ik de oranje koeken dit keer versierd met kroontjes en huisjes. Maar doe zelf gerust iets anders. Ik zeg: leef je uit en maak er iets vrolijks van!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mug cake – maar dan heel anders

Oranje Koningspavlova

Zalm met zadenmix

Vorig bericht: « Vega bietenburger
Volgend bericht: Fajitas »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN