Zodra China in het nieuws komt, en dat is de laatste paar jaar om de haverklap, klinkt bij ons thuis de gevleugelde uitdrukking: “Ja, de Chinees doet veel meer met vlees.” Nou gaat u me toch niet vertellen dat u niet onmiddellijk die wereldhit herkend had?
“Nasi goreng, bami, saté
Neem ook nog een loempia mee
Eet je maar rond
Het is ook zo gezond
(daar is ‘ie dan:) Ja, de Chinees doet veel meer met vlees.”
Uit 1969 alweer, de tijd dat de afhaalchinees reuze spannend en exotisch was temidden van het standaardhuisvrouwenrepertoire van aardappelen-groente-vlees-kuiltje jus. Inmiddels zijn we bijna een halve eeuw verder, is het Chin. Ind. Spec. restaurant bijna geheel uit het straatbeeld verdwenen en maken we nasi, bami en saté gewoon thuis. Nu ja, met behulp van een pakje dan.
Uit een pakje: Conimex boemboe voor bami goreng
Dextrose, plantaardige oliën (raapzaad, zonnebloem), ui, water, zout, gember, azijn, sojasaus (sojaboon, tarwe, maltodextrine, zout), knoflook, suiker, aroma, koriander, sambal oelek 2,1% (rode peper, zout, voedingszuur E270, water), smaakversterker E621, tomatenpuree, gemodificeerd maïszetmeel, geheel gehard palmvet, kaliumchloride, gistextract, galangawortel, kurkuma, citroengras, garnalenpoeder, komijn, conserveermiddel E202, lavas.
Zelf toevoegen: 400 g varkensvlees of kipfilet, 500 g bami-groentepakket, 250 g mie, olie, 50 ml water.
Neem nou het bami-pakjesassortiment. Het hoofdingrediënt is steevast suiker. Of destrose of maltodextrine, maar dat is ook suiker. En dan vraagt men zich nog af waarom iedereen te dik is. Niet door af en toe een stukje appeltaart, maar door elke dag weer al die verborgen suikers in pakjes en zakjes. Alhoewel, verborgen? Het staat keurig op de verpakking, maar niemand leest die kleine lettertjes. Liever laten we ons in de luren leggen door het trotse ‘zonder kunstmatige kleurstoffen’ op de voorkant. Niemand let op aroma, smaakversterker én gistextract. Of ‘geheel gehard palmvet’, terwijl geharde vetten wegens bewezen ongezondheid juist overal ter wereld steeds vaker in de ban gaan.
Enfin. We maken maar eens bami. Maar dan écht zelf. Met hupseflups zelfgemaakte boemboe uit de keukenmachine, maar helemaal is om de vijzel of Indonesische cobek in te zetten, daarmee wordt het pas echt natte prut waardoor alle smaken bij het bakken optimaal los komen. Nee helaas, boemboe maken in de blender werkt niet, daar is meer vocht voor nodig. Het lukt wel in het speciale maalbakje dat bij de staafmixer hoort.
Kliekje bami over? Van jezelf of van de toko? Bamischijven mee maken!
Zelf maken?
Helaas pindakaas, het bami-gorengrecept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.