• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

2 september 2015

Basistechnieken les 3: Biefstuk bakken

Een stukje bijscholing kan nooit kwaad, zeker als Rogér Rassin, de chefkok van het Amstel Hotel, aanbiedt om je biefstuk te leren bakken. Zijn tips en trucs wil ik graag delen in deze 3e les van de ZomerKookschool in Trouw.biefstukGoed vlees
Voor de gelegenheid had Rassin zelfs een malse Ierse koe laten aanrukken, om op te oefenen. Het begint allemaal bij de pan: “Geen licht aluminium dingetje,” waarschuwt hij, “dat gaat ‘m niet worden.” Een stevige stalen zware koekenpan moet het zijn. Helemaal mee eens, maar ook graag handzaam en toch groot genoeg voor een paar biefstukjes tegelijk. Nog veel belangrijker: goed vlees. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: zorg voor een goede slager, een echte. biefstuk1Ook belangrijk: het vlees altijd een half uur van tevoren uit de koelkast halen, anders blijft het binnenste rauw. Kies liever een klein dik biefstukje, dan een grote dunne, want die slaan snel door. Maar daar heeft de chef een truc voor: dunne lapjes kun je opdikken door ze wat samen te duwen en er horizontaal een rolladetouwtje omheen te binden. Werkt uitstekend.

biefstuk

rechterfoto door: Henk Merjenburgh

Geen margarine
Heikel punt: waar bakken we in? Roomboter is lekker, maar verbrandt snel, tenzij je hem eerst klaart (zie vorige aflevering, les 2). Margarine, daar wil ik het niet eens over hebben, Rassin gelukkig ook niet. Zijn oplossing: aanbakken in een scheutje koolzaadolie, daarna pas boter voor het lekker. Over zout en peper zijn de meningen verdeeld, ik doe peper voor, zout na, hij andersom.

Maillard
Zijn we er klaar voor? Verhit de pan op hoog vuur. Laat een scheutje olie heet worden. Leg de biefstuk erin en blijf de pan schudden. “Dan maak je meer contactpunten in de vetstof” heet dat in vaktermen, met als gevolg dat de buitenkant rondom mooier bruin bakt. U heeft vast wel eens gehoord van de Maillard-reactie? Kort samengevat: door hitte ontstaat kleur, geur en smaak. En dat vinden wij lekker.

Huis-tuin-en-keukentruc
Bak de biefstuk in ± 1 minuut bruin aan één kant, langer bij een extra dik exemplaar, draai dan om. Vanaf nu mag er een flinke klont (zeg 30 gram) boter bij, op kamertemperatuur. Schep dit met een lepel alsmaar over de biefstuk terwijl ook de andere kant bruin bakt. Nu niet meer omdraaien.
Hoe weet je nu wanneer hij klaar is? Een kwestie van voelen en ervaring, al bestaat er wel een huis-tuin-en-keukentruc. Plaats duim en wijsvinger tegen elkaar en prik met uw andere wijsvinger in de muis van de hand: zo voelt rauw vlees. Plaats duim en pink tegen elkaar en prik weer in de muis: zo voelt compleet doorbakken vlees. We willen iets ertussenin, zeg, duim en middelvinger. Mijn advies: liever iets te rauw dan een schoenzool.

biefstuk

rechterfoto door: Henk Merjenburgh (samen met collega Joke Boon)

Rusten
Haal de biefstuk uit de pan en laat altijd 5-10 minuten rusten, dan smaakt hij malser. Alleen niet in zijn eigen plasje vocht, dan krijg je alsnog grijze biefstuk. Tip van Rassin: leg hem op een losse prop van aluminiumfolie zodat het vocht vanzelf wegzakt en dek van boven goed af. Voeg intussen een drupje wijn en wat gehakte peterselie toe aan de pan en laat even sudderen tot een lekkere jus. Snij de biefstuk met een scherp mes in mooie plakjes, en voilà.

Dit was les 3 van de ZomerKookschool. Morgen les 4: bechamelsaus.
Terug naar les 1 (eieren pocheren) en les 2 (jus).

 

Overigens was Rogér Rassin ook zeer gecharmeerd van de hamburger die ik volgens zijn instructies gebakken had, maar goed, da's weer een heel ander verhaal...

Overigens was Rogér Rassin ook zeer gecharmeerd van de hamburger die ik volgens zijn instructies gebakken had, maar goed, da’s weer een heel ander verhaal…

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bloemkoolsoep met stilton

Zalm met zadenmix

Mayonaise

Vorig bericht: « Basistechnieken les 2: Jus
Volgend bericht: Basistechnieken les 4: Bechamel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN