• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 september 2015

Barbecuesaus

Mijn zomerkookschool in Tijd is alweer ingeruild voor de gewone antipakjeskookrubriek, de kinderen gaan alweer naar school, de blaadjes verkleuren alweer aan de bomen, maar ik zit nog volop in de barbecuemodus. Tijdens de afgelopen vakantie in Frankrijk, waar het week in, week uit mooi weer bleef, heb ik naar hartelust alles wat ik tegenkwam geroosterd boven gloeiende, rokerige kooltjes. Al was het maar vanwege de constante aanloop van hongerige logés. Bij terugkeer in Nederland bleek een van hen zelfs voor het eerst van z’n leven een barbecue gekocht te hebben, zo inspirerend was het kennelijk in die tuin van ons Franse vakantieleenhuis. Voor wie net als ik ijzerenheinig wil nazomeren tot diep in de herfst, heb ik een puik recept voor barbecuesaus.

Uit een flesje: Remia Black Jack Smokey BBQ Sauce
Tomatenpuree, azijn, glucose-fructosestroop, suiker, melasse, gemodificeerd zetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), zout, kleurstof: karamel, ui-extract, knoflook, specerijen, rookaroma.

BBQsaus
Daarmee kan ik meteen een kleine ergernis wegwerken: saus voor mannen. Ja heus, het staat zelfs op de fles: “For real men only. Meat is for men, vegetables are for cows”. In voedselmarketingland is het leven immers altijd overzichtelijk: mannen appelleren aan hun oerbehoefte door een stuk rauw vlees op het vuur te werpen, vrouwen maken zich nuttig met de boodschappen, het opruimen en het in elkaar flansen van een fleurige salade. Tja.

Maar voor een zelfgemaakte BBQ-saus draait toch niemand (m/v) z’n hand om? Nu ja, ‘zelfgemaakt’ met behulp van wat handige flesjes en potjes uit de voorraadkast dan. Zijn mannen trouwens zo dom om te geloven in “de authentieke rooksmaak van Hickory Wood”? Dat is gewoon rookaroma. Ik doe het met een snufje (écht) gerookt paprikapoeder. Ik kan het niet vaak genoeg aanbevelen: Pimentón de la Vera, mooie Spaanse blikjes gerookt paprikapoeder in mild, pittig, of iets ertussenin. Vooral online goed te vinden.

Zelf BARBECUESAUS maken?
Nodig voor 1 bakje:
300 ml tomatenketchup
1 grote sjalot
1 knoflookteen
2 eetl balsamico-azijn
2 eetl Japanse sojasaus
2 theel worcestersaus
1 theel bruine basterdsuiker
2 theel pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder)
1 scheutje tabasco
2 eetl olijfolie

Snipper de sjalot heel fijn, pers de knoflook uit. Fruit zachtjes een paar minuten in wat olijfolie in een steelpan, uiteraard zonder te laten verbranden. Roer het paprikapoeder erdoor. Voeg alle overige ingrediënten toe. Breng al roerend aan de kook. Laat op een klein sudderpitje onder een deksel 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg vooral naar eigen smaak extra zoet, zout, pit of zuur toe. Laat afkoelen, de saus dikt dan ook nog wat in. Te dik? Drupje water erdoor. Blijft weken houdbaar in de koelkast.

Tips:

  1. Zelf tomatenketchup maken? Zie mijn recept in het boek Zonder pakjes & zakjes 2 of de verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Maar vooruit, hier een simpele versie: Pureer 1 grote ui en 1 kilo tomaten tot moes en breng rustig aan de kook. Voeg na 10 minuten 75 ml rodewijnazijn, 50 g suiker, 1 laurierblad, zout, peper en een snufje cayennepeper toe en laat zachtjes een uur of 2 inkoken. Zeef of pureer in de blender. Of ontvel vooraf de tomaten, maar dat is meer werk, met een krachtige blender kom je er ook wel zonder ontvellen.
  2. Nog één keer dan, voor de zekerheid: Pimentón de la Vera, mooie Spaanse blikjes gerookt paprikapoeder in mild, pittig, of iets ertussenin. Vooral online goed te vinden.

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Familierecept: Ragout

Snelle bramentaart

Bramencake

Vorig bericht: « Basistechnieken les 7: Tomatensaus
Volgend bericht: Zelfpluktuin Texel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN