Waar een klein land klein in kan zijn. Vandaag begint de Kookboekenweek, voor de eerste keer georganiseerd door het CPNB. Op 7 november begint daarentegen de Kookboeken7daagse, georganiseerd door particulier initatiefneemster Fusina Verloop die al negen jaar geleden begon met allerlei promotie-activiteiten rondom kookboeken.
Twee kookboekweken vlak na elkaar? Is dat nou handig?
En om het nog verwarrender te maken zijn er ook twee kookboekenprijzen: Het Gouden Kookboek versus het Kookboek van het Jaar. Die laatste bestaat intussen al negen jaar. Aanstaande donderdag worden de 6 nominaties bekend gemaakt: 3 Nederlandse en 3 vertaalde kookboeken. De vijfkoppige jury bestaat uit een foodglossyredacteur, een chefkok, een culinair journalist, een kookboekwinkelier en een creative director. Uit die zes nominaties kan ook nog gestemd worden voor de publieksprijs (De Gouden Garde).
Het (nieuwe) Gouden Kookboek is van het CPNB. Daarvan zijn de drie nominaties, twee uit Nederland, een uit België, al eerder bekend gemaakt en later vandaag volgt de uitslag. Deze jury is driekoppig en bestaat uit een kookboekhandelaar, een kookboekenliefhebber en een mooieboekenexpert.
Tja. Waar is dat nou allemaal voor nodig? Natuurlijk, elke aandacht voor het kookboek is meegenomen, zeg ik als kookboekenauteur, maar deze versnippering, daar is toch niemand bij gebaat? Is dit niet gewoon kinderachtig gedoe?
“Tja”, zegt CPNB-persvoorlichter Peter Rosendaal. “We hebben een paar jaar geleden de samenwerking gezocht met de Kookboeken7daagse en dat heeft in een mooie campagne geresulteerd in 2013. We werden het echter niet eens over verdere samenwerking.” Meer wil hij er niet over kwijt omdat hij niet “met vuile was wil gooien” maar “wij werken in opdracht van boekhandelaren, bibliotheken en uitgevers, en die willen heel graag dat wij toch iets doen met koekboeken, dus toen zat er voor ons niets anders op dan onze eigen Kookboekenweek te organiseren.”
Het feit wil inderdaad dat kookboeken al een paar jaar wonderbaarlijk populair zijn. Waar de boekenbranche in het algemeen zucht en kreunt en lijdt onder ontlezing en neergaande aantallen, worden er van kookboeken juist méér verkocht. Volgens onderzoeksbureau KVB-SMB in samenwerking met GfK ging het in de afgelopen vier jaar om een omzetstijging van 17%, in verkochte aantallen zelfs om een stijging van 32%.
Maar, toch, is ons kleine taalgebied niet een beetje te klein voor twee kookboekenprijzencircussen? Fusina Verloop van Kookboek van het Jaar beaamt dat. Ze had liever samengewerkt, maar ondanks nieuwe, positieve, gesprekken afgelopen voorjaar moest zij vervolgens in een persbericht lezen dat het CPNB het zelf ging doen. “Een gemiste kans”, vindt ze. Ook zij wil niet verder op de zaak ingaan dan dat er “andere inzichten” waren over de samenwerking. “Het is wat het is. Maar ik weet zeker dat we volgend jaar géén twee weken en géén twee verkiezingen gaan hebben.”
“Ach,” zegt Rosendaal, “je hebt ook de AKO-literatuurprijs en de PCHooftprijs, er zijn talloze kinderboekenprijzen. Dat is gewoon overal zo.” En konden die weken en prijzen dan op z’n minst niet op een ander moment van het jaar gehouden worden? Rosendaal: “Nee, wij vinden dit een goede periode. Maart-april had eventueel ook gekund, maar je ziet bij kookboeken toch echt een grote piek voor de feestdagen. Het kan elkaar alleen maar versterken.”
En wat vinden de boekhandels zelf? Die doen gewoon overal aan mee. Alle beetjes helpen immers om de boekverkoop te stimuleren, linksom danwel rechtsom.