Zeg, gaan we nog uit eten in Marseille? Jazeker. Ik schreef al eerder over fijne (bouillabaisse-)adresjes zoals Madie Les Galinettes, Le Miramar, l’Aromat en het Intercontinental hotel, maar deze zijn ook de moeite waard:
La Boite à Sardine
Eigenaar Fabien Rugi, herkenbaar aan rode baard, onafscheidelijk mutsje en niet te vergeten sterk accent, rent met zijn lange benen af en aan in La Boite à Sardine. Een gezellige, rumoerige tent waar je hutjemutje bij elkaar aan tafel zit, inderdaad, als die sardines in dat blikje, maar ongedwongen is het zeker. Lekker zonder poespas. Menukaart? Wel een paar specialiteiten van de dag. Wijnkaart? Is er ook niet. “Un petit blanc de la côte ?” vraagt Fabien. Doe maar.De vis is supervers en gaat vanaf de bijbehorende viswinkel ernaast linea recta de keuken in waar een dame de baas is: Céline Bonnieu. Specialiteit van het huis: gefrituurde zee-anemoon. Nee, ik wist ook niet dat je die kon eten. Een knapperige, vrij bonkige deegkorst verhult een zachte zeeïge inhoud, loeiendheet. Heerlijk!De calamares zijn dan weer niet gefrituurd, maar zonder jasje gebakken in olijfolie, geserveerd met ratatouille. Niet zo botermals als ik ze graag zie,maar wel vol van smaak. Er komen nog gamba’s met panisses, die heerlijke lokale snack (een soort patat, maar dan van kikkerwerten) en wat rougets, en dat lokale kaasje willen we toch vast ook nog wel even proeven. Pfjoew. Heerlijk adresje, dit.
2 Boulevard de la Libération
Le Poulpe
Geen visrestaurant, corrigeert de manager Yannis Maximin me meteen, Le Poulpe is een ‘restaurant locavore’. Een restaurant waar alle ingrediënten uit de buurt komen, om precies te zijn binnen een straal van 200-250 km. Met uitzondering van de wijn dan, anders hadden ze te weinig keus. En bovendien: champagne moet je toch kunnen serveren, als restaurant.
Het menu staat geschreven op een schoolbord, en bij elk gerecht staat ook inderdaad nadrukkelijk de herkomst vermeld. Ze zijn net een jaar open en ook hier een vrouw in de keuken: Claire Bouguen.
Sympathiek adres met leuk terras aan de oude haven.
84 Quai du Port
Les Arcenaulx
Een bijzondere combi : uitgeverij annex boekwinkel annex restaurant annex theesalon. Kortom: bij Les Arcenaulx kun je de hele dag door terecht. Bovendien op een leuke plek, het grote plein vlak achter de oude haven. Oh, en ze verkopen ook nog allerlei leuke spulletjes en cadeautjes plus de heerlijke thee van Mariage Frères.
13 cours Estienne d’Orves (vlakbij de oude haven)
Dit was de laatste aflevering van de serie uit Marseille.
Terug naar aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 plus het verhaal van de
bouillabaisse waar het allemaal mee begon en mijn recept van vissoep.