• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 november 2015

Vissoep (à la bouillabaisse)

Het leek mij zo leuk, het enige echte zo-hoort-het-en-niet-anders-recept van tweegangen-bouillabaisse, naar aanleiding van mijn bezoek aan Marseille. Maar al snel zag ik daar de onmogelijkheid van in. Om te beginnen zijn de Marseillais het onderling oneens over de ideale receptuur, maar vooral: de vissen die erin horen, hebben we hier helemaal niet. Dus hoe nep-authentiek zou dat worden met Hollandse schol en kabeljauw?

Chez Madie-Delphine Roux (2) (Small)Ik hou het bij vissoep, maar dan wel volgens stap één van bouillabaisse-methode zoals ik hem geleerd heb van Delphine Roux van restaurant Chez Madie Les Galinettes, inclusief haar versie van rouille, die niet zo oranje is als elders (“Da’s kleurstof!” mopperde ze beledigd). Koop verschillende, vooral hele vissen bij de visboer. Geen fileetjes, juist in koppen en graten zit veel smaak. Ook geen vette vis als zalm of sardientjes en al helemaal geen zoetwatervis. Wel liefst smakelijk klein spul, ik deed het met mul, rode poon en wijting.

De meningen zijn verdeeld of er nu wel of geen geraspte kaas over hoort; van mij hoeft het niet. Waar iedereen in Marseille het echter roerend over eens is: in zowel soep als rouille hoort een royale hoeveelheid van het peperdure kruid saffraan. O, en een advies van chefkok Christian Buffa van Le Miramar: op het eind nog een ferme scheut pastis door de soep.
vissoep-bouillabaisse

Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Maar je kunt wel nog met mee meereizen naar Marseille, of neem een kijkje bij mijn vijfdelige serie met tips voor lekkere adresjes in Marseille in aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 en aflevering 5.

Overige recepten uit deze visserie (nog wel online):
Introductie: ajakkes, vis…
Gebakken schol met remouladesaus
Gegrilde tonijn met sauce vierge
Marokkaanse dorade uit de oven
Vispakketjes
Absurd rijkgevulde garnalenkroketten
Gevulde tongrolletjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Geplette aardappels met kummel

Kruidige rodekoolsoep

Rabarbergalette

Vorig bericht: « Bouillabaisse in Marseille
Volgend bericht: Lekkere tips voor Marseille (1) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN