• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

17 december 2015

Appelmuffins met bonen

Nee, ik had ook nog nooit van de grauwe erwt gehoord, en het is een licht onooglijk bubbelig bruin gevalletje, maar sinds ik op de presentatie van het gisteren besproken boek Bonen! een paar zakjes meekreeg, ben ik ermee aan de slag gegaan, en ze zijn heerlijk! Een van de eerste dingen die ik ermee maakte waren de Boerenmuffins met appel en grauwe erwt. De grauweerwtenboer, die moeite heeft om van zijn spullen af te raken, nam naar verluidt één hap hiervan, en zag toen het leven weer zitten. Alleen: hoe komt een mens die dit recept maken wil aan grauwe erwten? Je kunt even langsfietsen bij de firma Barendregt Agro in Schermerhorn of online bestellen via Vanboertotbord. En anders kan het ook goed met linzen. Of doe eens gek en experimenteer zelf eens met een of andere boon.bonenmuffins

grauwe-erwtenNodig voor 12-15 stuks (maar ik maakte er wel 18 mee!)
125 g gedroogde grauwe erwten
(= 300 g na 1 nacht weken)
125 ml zonnebloemolie
3 eieren
125 g suiker
250 g bloem
2 tl bakpoeder
50 g rozijnen
Zout

Appelcompote:
350 g friszure appels (Jonagold/Elstar)
½ tl kurkuma
75 g bakgember (die bolletjes uit zo’n potje)
1 tl kaneel
Sap van 1 citroen
2 el water

De grauwe erwten moeten de avond tevoren vast in ruim water de week, maar zorg wel dat ze eerst 3x zijn schoongespoeld. Kook (zonder zout) zachtjes gaar in anderhalf uur.

Appelcompote: snij de appels (zonder schil/klokhuis uiteraard) in stukjes. Hak de gember fijn. Doe met de rest in een pan en zachtjes gaar maar niet tot prut in 15-20 minuten. Ook voor wie niet zo van gember houdt: doen! Essentieel onderdeel!

Laat intussen de oven voorverwarmen op 180 °C.

Terug naar de bonen. Giet af, spoel af onder de koude kraan, laat goed uitlekken. Pureer in de keukenmachine fijn met de zonnebloemolie. Pureer heel kort de appelcompote mee, zodat er vooral stukjes in blijven. Doe de rozijnen erbij en schep alles goed met een lepel door elkaar.

Mix in een ander kom met de mixer in een grote kom de eieren met de suiker in 3 minuten dik en romig. Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en spatel dit er luchtig door. Spatel tenslotte het erwtenappelmengsel erdoor.

Vul anderhalve muffinplaat met papieren cakevormpjes en verdeel het deeg erover. Tip van mij: ijsbolletjesknijptang. Volgens het recept is het genoeg voor 12-15 stuks, maar ik vulde er makkelijk 18.grauwe-erwten-muffins

Schuif op 2 roosters in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker: als die er droog uit komt, zijn ze goed. Laat afkoelen op een rooster.

bonenboekHeerlijk om vers te eten, maar ook de volgende dag nog heel erg lekker. Sterker nog, ze zijn makkelijk een paar dagen houdbaar in een trommeltje, en wat je niet denkt te gaan opeten, gooi je in de vriezer. Heerlijk bij de thee, voor onderweg, voor de hartige trek, voor een snelle lunch.

Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Bonen! van Joke Boon, lees hier mijn recensie.

P.S. Ik verloot een exemplaar van het boek op mijn Facebook-pagina.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Wortelrisotto met loofpesto

Zelfgemaakte Twixen

Zeebaars op de BBQ

Vorig bericht: « Kookboek Bonen!
Volgend bericht: Pasta zonder schuldgevoel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN