• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 februari 2016

Bonenpuree (voor op brood)

‘Wat kun je je kinderen nog met goed fatsoen op hun boterham meegeven?’ verzuchtte laatst een vriendin. Vleeswaren waren zojuist tot ‘de nieuwe sigaretten’ verklaard. Jam? Pure suiker. Hagelslag idem dito. Kaas is vet. Smeerkaas is plastic. Pindakaas dan? Maar die met 30% minder vet bevat 451% meer suiker, dus tel uit je winst. Een gebakken eitje dan maar weer? Vroeger mocht je maximaal 2 eieren per week, qua cholesterol, maar dat blijkt nu toch ineens weer niet uit te maken. Toch? Of toch niet? En dan heb ik het nog maar niet eens over die eeuwige roomboter-margarinekwestie. Om de zoveel tijd roepen wetenschappers dat het ene veel slechter is dan het andere, om het na verloop van tijd weer helemaal andersom te beweren.

Nee, broodtrommelsmerende moeders hebben het helemaal niet makkelijk. De rest van de lunchende mensheid trouwens ook niet.

Mijn idee: bonenpuree. bonenpuree

Het heeft alleen de term niet zo mee, dat geef ik toe, en ‘bonenspread’ klinkt al niet veel beter. Ik bedoel de hummus-methode. Dat smeersel van gehakselde kikkererwten vindt iedereen lekker, terwijl het procedé feitelijk met álle bonen kan worden uitgevoerd. Gewoon verprutten in de keukenmachine of desnoods met de staafmixer, zorgen dat de boel goed smeuïg wordt en voor de lekker alsook de broodnodige variatie wat smaakmakers erdoor. Een kind kan de was doen. Supersnel klaar met bonen uit blik of pot, maar het kan uiteraard ook met zelfgeweekte en zelfgekookte, al is het maar een restje.

Zelf maken?
Nodig voor 8 boterhammen:
1 blik bonen (of 250 g zelfgekookte bonen)
1 blikje tonijn op olijfolie (netto: 110-120 g)
3 ansjovisfilets
2 eetl kappertjes
paar takjes platte peterselie
½ citroen
ferme scheut extra vergine olijfolie
zwarte peper uit de molen

Doen:
Spoel de blikbonen goed af in een vergiet onder de kraan en laat uitlekken. Zelfgekookte bonen hoeven alleen maar uit te lekken. Doe samen met de eveneens uitgelekte (maar niet afgespoelde) tonijn en ansjovis in een keukenmachine. Voeg een ferme kneep citroensap toe en pureer. Voeg dan van bovenaf net zoveel olijfolie toe tot het een smeuïge massa is. Of nog wat extra citroensap. Breng op smaak met versgemalen peper – zout zal niet nodig zijn dankzij de ansjovis. Maal er op het laatst nog wat peterselie door. Proef!

Voor de thuislunchers: het lekkerst op geroosterde zuurdesemboterhammen. Strooi er op het laatst wat uitgelekte kappertjes over en begiet liefst nog met een klein sliertje olijfolie.

Dit recept is trouwens ook een puik idee als er ineens borrelvisite op de stoep staat. Achterin de kast slingert altijd nog wel een oud pak toastjes rond, of u roostert even wat oudbakken boterhammen en snijdt die in stukjes. Bonenpureetje erop en plop met de fles.

Variatietips:

  1. Smaakmakers: knoflook, chilisaus (uit een flesje), sesamolie, sojasaus, kerrie, gerookt paprikapoeder (pimentón), chilivlokken (uit zo’n molentje) of cayennepeper.
  2. Verse kruiden: peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, bieslook, munt, tuinkers. Wat rucola erop is trouwens ook lekker.
  3. Smeuïger: olijfolie (maar te veel leidt tot bitter), citroensap (maar te veel wordt zure hap), een scheutje kookvocht of gewoon wat water.
  4. Romiger: crème fraîche, zure room, mascarpone, zachte geitenkaas.
  5. Vegetarisch: laat tonijn en ansjovis achterwege en geniet van de boon in zijn eigen volle glorie.
  6. Combineer eens met een restje ovengeroosterde groenten (wortel, zoete aardappel, pompoen, biet of venkel) erdoor gepureerd.

Oh, en anders staat hier ook nog een lekker recept van Italiaanse bonenspread.

 

P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn even 5 weken lang opgeschort want ik ben in de bonen, ter ere van het Bonenjaar 2016. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (laatste nieuws: nu 7e druk, 30.000 exemplaren verkocht!).zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Soesjes

Kalfskoteletten met tomaat en pesto

Vegan chocolademousse

Vorig bericht: « Macaroni met mozzarella en tomaat uit de oven
Volgend bericht: Amerikaanse bonen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN