‘Suikervrij’ is het nieuwe toverwoord. Want suiker is pure gif en we worden er ziek en dik van. Inderdaad krijgen we tegenwoordig schrikbarend veel meer suiker binnen dan vroeger. We drinken meer frisdrank, we snacken meer tussendoortjes, maar vooral: aan 80 procent van de supermarktproducten wordt suiker toegevoegd, vooral waar je het niet verwacht, in hartige producten. Soepen, sauzen, maaltijdmixen, bouillonpoeders, ze zitten vol met deze goedkope smaakversterker.
Erger nog, zelfs zogenaamd ‘gezonde producten’ bevatten veel meer suiker dan je zou verwachten, van mueslirepen tot ontbijtgranen, van magere yoghurt tot smoothies. Niets is veilig. En om te zorgen dat wij consumenten het niet in de smiezen hebben, gebruiken fabrikanten termen als glucose, dextrose, glucose-fructosestroop, invertstroop, maltodextrine en meestal zelfs een combinatie van dat alles.
Goed om daar met z’n allen wat alerter op te zijn. Alleen, zoals meestal, slaan wij mensen vervolgens graag door naar de andere kant. Dus dan moet alles ineens suikervrij. Wat dan weer kookboeken oplevert met titels als ‘100% Suikervrij voor altijd’ die echter in het geheel niet geschikt blijken voor diabetici. Het betekent alleen dat die verketterde kristal-, basterd- en poedersuiker worden vervangen door zogenaamde ‘gezonde suikers’ als honing, agavestroop, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, rijstsiroop of ingedikt vruchtensap. Maar ook al verschillen de samenstelling en glycemische index (nog zo’n nieuwe toverwoord), het blijft allemaal suiker. Ingedikt sap van de suikerbiet of ingedikt sap van de agave: het maakt in calorieën helemaal niks uit.
Maar ja, ook mijn postbus wordt bedolven onder de gezonde-suikervrije-receptverzoekjes, dus wat doe je dan? Dan strijk je over je hart en fabriceer je ‘gezonde’ en ‘suikervrije’ muffins die vooral heel erg lekker zijn.
Nodig voor 8 muffins
75 g blauwe bessen (diepvries)
1 overrijpe banaan
1 sinaasappel (alleen rasp)
150 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
1 groot ei
50 g boter
3 volle eetl honing
2 theel bakpoeder
Doen:
Oven voorverwarmen op 180 °C.
Smelt alvast de boter (tip: magnetron) en laat even staan. Snij de banaan in stukken en doe in de keukenmachine of in de hoge kom die bij de staafmixer hoort. Doe het amandelmeel erbij, plus het ei, honing, bakpoeder en de intussen afgekoelde boter. Rasp de schil van de sinaasappel erboven met een fijne rasp. Pureer tot gladde smurrie. Schep met een lepel de blauwe bessen erdoor. Verdeel over 8 holtes van een siliconenvorm. Ik doe hartjes, maar gewone rondjes kan ook. Ingeval van een metalen vorm moet u de boel eerst even goed invetten en bepoederen met bloem, of gebruik van die papieren cakevormpjes.
Bak ± 20 minuten tot goudbruin, gerezen en stevig.
Binnen 2 dagen opeten, want niet zo lang houdbaar.
Tips:
- Amandelmeel is te koop bij de natuurwinkel, maar u kunt ook zelf amandelen fijnmalen. Dit recept werkt zowel met blanke amandelen als met amandelen waar nog een bruin vliesje omheen zit.
- Honing afmeten met een lepel wordt een hoop geklieder. Ik geef gewoon drie ferme knepen aan zo’n knijpflacon.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .