Ik had een recept beloofd met die zelfgemaakte gemberbolletjes en gembersiroop, dus bij deze. Iets met kip, want kip en gember zijn een gouden duo.
Hoofdingrediënt: kipfilet
Als groot pleitbezorger van groenteboer, bakker, kaaskraam, viswinkel en slager, blijf ik toch ook zeer verknocht aan de supermarkt. Al was het maar omdat ik in de pakjesenzakjescontreien elke keer weer fijne inspiratie vind voor deze rubriek. Twee dingen vallen me daarbij op: de prijzen van de poedermixen zijn enorm gestegen en vegetarisch is nog altijd een ondergeschoven kindje. Ook al wordt tegenwoordig op de verpakking opzichtig gepronkt met de hoeveelheid groente (mits je die er zelf bij koopt), het hoofdingrediënt (eveneens zelf erbij aan te schaffen) is en blijft kipfilet. Kennelijk is dat toch wat Nederlanders het liefste eten?
Klachten
Dat komt goed uit, want er valt me nog iets anders op. Jarenlang ontving ik met grote regelmaat mailtjes van lezers die het betreurden dat ik ‘alwéér’ een recept had met vlees. Maar tegenwoordig krijg ik juist post met klachten over het tegenovergestelde, namelijk de afwezigheid ervan. Hoog tijd om de statistieken er op na te slaan. In 2022 publiceerde ik in dagblad Trouw in totaal 58 recepten, waarvan 32 (55%) vegetarisch, 17 (29%) zoet, 5 (8%) met vis en 4 (7%) met vlees. En dat vlees bestond niet eens uit varken aan het spit, reerug of gevulde kalkoen, maar slechts uit gehakt, ham en twee keer spekjes.
Fundamenteel
Inderdaad een bijzonder lage score. Geen wonder dat er nu zelfs al wordt verondersteld dat ik vegetariër ben geworden. Kennelijk een gruwel voor bijvoorbeeld de lezer die bezorgd schreef: ‘Ik zie vaker dat mensen die vegetariër worden erg fundamenteel en recht in de leer worden.’ Die lezer kan ik gerust stellen: ik heb het vlees niet afgezworen, net zomin als boter, kaas of eieren. Ik ben en blijf overtuigd omnivoor.
Uitgefantaseerd
Wel is het zo dat ik na vele jaren receptschrijverij wellicht een beetje uitgefantaseerd ben wat betreft de zoveelste kip uit de oven of variant op oma’s gehaktballen. Maar als de mensen kip willen, dan doen we dat toch? Ik had u een recept beloofd met die zelfgemaakte stemgember en gembersiroop van gisteren, en laat dat nu bij uitstek goed combineren met kip.
En daarna? Daarna zien we wel weer verder.
RECEPT Kip met gember
Nodig voor 4 personen:
400 g kippendijfilet
300 g rijst
2 groene paprika’s
150 g shii-take
150 g oesterzwammen
4 lente-uitjes
5 bolletjes stemgember (pot of zelfgemaakt)
2 knoflooktenen
1 rode peper
1 el geroosterde sesamzaadjes
scheut plantaardige olie
Marinade:
6 eetl (Japanse) sojasaus
4 eetl gembersiroop (flesje/pot of zelfgemaakt)
sap van ½ limoen
2 volle theel maizena
Meng de marinade in een kom. Snij de kip in stukjes en parkeer er minimaal een half uur in (langer mag altijd). Snij intussen de paprika in stukjes, de shii-take in vieren, scheur de oesterzwammen in repen. Snipper de knoflook en rode peper, snij de lente-ui in ringetjes. Hak de stemgember fijn.
Verhit wat olie in een wok of grote braadpan. Bak de kip (zonder marinade) al omscheppend op hoog vuur 2 minuten aan. Schep uit de pan en bewaar op een bord. Voeg nu de knoflook, rode peper, paprika, paddestoelen en de helft van de lente-ui toe. Bak op hoog vuur 2-3 minuten. Doe de marinade erbij, plus de kip en de gehakte stemgember. Laat met deksel op de pan 10 minuten heel zacht sudderen. Kook intussen de rijst gaar en garneer met geroosterde sesam. Strooi de rest van de lente-ui over de kip.
TIP:
Kippendijen zijn veel smakelijker (en minder droog) dan gewone kipfilet. En de marinade wordt extra lekker met een scheut droge sherry.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
HEB JE AL EEN BOEK?
Wist je al dat ik behalve deze website ook een hele trits aan kookboeken heb geschreven, vol nieuwe recepten die allemaal níet online staan? Te koop in alle boekwinkels, bij bol.com maar ook persoonlijk gesigneerd via mijn eigen webshop.