• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 juli 2016

Filet hollandais (paprikaspread)

Heeft u dat ook wel eens? Een volstrekt ongefundeerde irritatie? Je wéét dat het onzin is om je wild te ergeren, maar ja, je doet het toch. Neem nou Heks’nkaas. Menig lezer verzoekt mij om in deze rubriek ook eens aandacht te besteden aan deze ‘smeerdip’, wat trouwens een hoogst onappetijtelijk woord is, maar daar draait het hier niet eens om, het gaat mij om die merknaam. Die staat me zo tegen. Om te beginnen slaat een heks met kaas als een tang op een varken. Een heks, zo weten we allemaal, is een zonderlinge oude vrouw met minstens één opzichtige wrat die niks goeds in de zin heeft en zich voortbeweegt per bezemsteel. In een roestige oude ketel kookt ze graag soep van spinnenkoppen, regenwurmen, een paar konijnenkeutels, drie haren van een zwarte kat en een snufje voetschimmel. Die eet tussen de middag heus geen boterhammetje met een ‘smeerdip met roomkaas, verse kruiden én een tikje magie’. En waarom nou toch die apostrof? Nog zoiets hinderlijks. Moet dat de misplaatst gezellige associatie van dialect oproepen? Nee, ik vind het niks. Elke Heks’nkaaslezersaanvraag belandt daarom automatisch onderaan de lijst. Ongefundeerd, ik zei het al, maar wat doe je ertegen?

Maar nu hebben ze ineens iets nieuws: filet hollandaise.

filethollandais

Uit een bakje:
Filet hollandaise (Groente-spread met verse kruiden – van de makers van Heks’nkaas)
32% kwark, 30% gegrilde paprika, slagroom, couscous, water, verse kruiden (2% peterselie, 1% bladselderij, 1% lavas), havermout, aroma, zonnebloemolie, 2% knoflook, suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, tomatenpuree, chilipeper, azijn, zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat), stabilisatoren (guargom, johannesbroodpitmeel), zuurteregelaar (citroenzuur), verdikkingsmiddel (xanthaangom), specerijen.

Ook weer een naam waar mijn haren recht van overeind gaan staan, maar nu toch heus rechtmatig. Filet is een mannelijk woord, daarom heet het ‘filet américain’ en niet ‘américaine’. Dus het zou ‘filet hollandais’ moeten zijn. En toch hebben ze het als merknaam geregistreerd, met zo’n ® en al, als filet hollandaise. Grmpf.

Enfin, ze hebben nu toch maar wél mooi mijn rubriek in de krant gehaald.

Zelf maken?
Nodig voor 1 bakje:
2 rode paprika’s
1 flinke ui
2 knoflooktenen
100 g roomkaas naturel (type Philadelphia)
1 takje verse lavas
paar takjes verse peterselie en/of bieslook
kneep citroensap
1 eetl olijfolie
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen

Doen:
Oven voorverwarmen op 200 °C. Snij de paprika’s doormidden, verwijder steel en zaadlijsten. Leg met de velkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Pel de ui en snij in dikke plakken. Hussel ze om met wat olijfolie en leg ook op de bakplaat. Laat de knoflooktenen vooral in hun velletje en leg ze er los bij. Rooster 20-30 minuten in de oven tot de paprikaschil zwartgeblakerd is. Mocht het te hard gaan voor de ui, dek die dan tussentijds af met een stukje alufolie.

Laat alles afkoelen. Daarna kunt u de schil van de paprika er zó aftrekken. Snij het kontje van de knoflook en duw de (inmiddels) puree eruit. Pureer paprika, knoflook en ui samen in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg roomkaas, verse kruiden, citroensap, zout, en peper toe en maal een paar keer met het chilivlokkenmolentje. Pureer tot knaloranje geheel. Proef!
Zet liefst een nacht in de koelkast, dan kan de boel weer een beetje opstijven en kunnen de smaken lekker intrekken.

In de koelkast een dag of 4-5 houdbaar.

Tips:

  1. Wie wil, kan ook nog een kleine courgette in plakken roosteren en meepureren.
  2. Lavas (maggikruid) geeft echt een heerlijk smaakaccent, zoals u ziet niet alleen aan soepen. Nu is het moment om bij het tuincentrum een plantje in te slaan voor in de tuin (wordt een ferme struik) of in een pot op het balkon. Geknipt en wel invriezen kan ook prima.
  3. Ook heel lekker: de dip licht verwarmen en dan door gare pasta roeren.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bloemkoolkroketjes

Doperwten caprese

Gegrilde prei

Vorig bericht: « Nederland “echt een kookland” volgens HelloFresh
Volgend bericht: Kookboek Jam & Zuur »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN