• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 augustus 2016

Steak béarnaise

Waar kan mijn zomerse Ronde van Frankrijk anders eindigen dan in Parijs? Vaste slotetappe van de Tour de France, als de renners puur voor eer en glorie nog wat rondjes massasprinten over de Champs-Elysées. Is er iets Parijziger dan zo’n typisch Parijse brasserie? Zo’n chic maar toch hoogst toegankelijk etablissement-uit-de-oude-doos dat, heel handig, op de gekste tijden open is. Met hoge plafonds, comfortabele zitbanken, glas in lood en überkeurig besloofde obers die zich al sinds de vorige eeuwwisseling uit de naad rennen met op hun dienblad een tijdloos klassiek repertoire bestaande uit soupe à l’oignon, sole meunière of steak tartare. En toe natuurlijk profiteroles, een île flottante of aan tafel geflambeerde crèpes Suzette. Ik bestel er het liefst zo’n enorm plateau fruits de mer, van de huisvisman die op de stoep onafgebroken oesters open staat te maken. Behalve in de zomer, dan is ‘ie met vakantie. Maar dan doen we toch gewoon die andere brasserie-evergreen: steak béarnaise.

(Tip: zie hier mijn lijstje van favoriete Parijse brasserieën)
Steakbearnaise
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
4 biefstukken
200 g boter (nooit margarine!)
3 eidooiers
50 ml witte wijn
50 ml dragonazijn (of wittewijnazijn)
1 sjalot
3 takjes verse dragon
kneepje citroensap
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Haal de biefstukken een half uurtje tevoren uit de koelkast. Snipper de sjalot en 2/3 van de dragon. Doe met de wijn, azijn en wat peper in een steelpan en laat inkoken tot er niet meer dan 2 eetlepels over zijn. Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Bak in een hete koekenpan in wat olijfolie op hoog vuur 1 minuut aan elke kant, plus nog een minuutje (of 2) op lager vuur voor medium. Haal uit de pan, verpak in alufolie en laat rusten.
Terug naar de saus: smelt de boter in een schenkkom in de magnetron. Zeef het ingekookte azijnmengsel boven een stevige kom die precies past bovenop een pan met een laagje kokend water. Doe de dooiers erbij met wat zout en klop los met een garde. Giet nu al kloppend in scheuten de gesmolten boter erbij. Haal van het vuur als het te hard gaat. Proef op zout en peper, misschien nog een kneepje citroensap erbij? Roer tenslotte de rest van de dragon, fijngehakt, erdoor. Snij de biefstukken met een scherp mes in mooie plakjes en serveer met de lauwwarme saus.

TIP:
Ik maak elke zomer zelf dragonazijn door een paar takjes verse dragon in een fles goede wittewijnazijn te stoppen. Een paar weken in een donkere kelderkast en voilà. Ook lekker in de sla.

Dit was de zevende en laatste etappe in mijn zomerse Ronde van Frankrijk in Trouw. De overige afleveringen waren:
Purée de sardines (sardientjespuree)
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
Tartiflette (aardappelovenschaal met Reblochon)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gegrilde tonijn met sauce vierge

Salade met biefstuk en hazelnoten

Kookwinkel G. Detou

Vorig bericht: « Eten bij Bernard Loiseau
Volgend bericht: Top 6 brasserieën in Parijs »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN