Wat zijn precies pakjes of zakjes? Die vraag krijg ik vaak. Laatst nog of die zoet-pittige chilisaus uit een flesje er ook onder valt. Ik moest meteen denken aan mijn Franse vriendin Marie die na jaren in Amsterdam te hebben gewoond weer terugverhuisde naar het Bretonse platteland. Toen ik haar ging opzoeken, belde ik vooraf of ze nog speciale verlangens had, genre drop, hagelslag of stroopwafels, maar er was slechts één ding waar ze heimwee naar had: chilisaus uit een flesje. Of ik de grootste literfles kon meenemen die de toko voorradig had. Zo gezegd, zo gedaan. Zielsgelukkig was ze ermee, ze deed het nog net niet op een croissantje, maar verder werkelijk overal op, bij en tussen.
Maar goed, terug naar de vraag: valt dit onder pakjes en zakjes? Tja, ik vind van niet. Net zo min als tomatenketchup en mayonaise. Natuurlijk kun je dat allemaal zelf maken, en dat is ook beslist leuk en lekker, maar het hoeft heus niet, zolang er immers prima winkelexemplaren beschikbaar zijn, die bovendien handig lang goed blijven. Of iets wel of geen pakje of zakje is, wordt voor mij vooral bepaald door de onzinfactor. Als je de belangrijkste ingrediënten er nog zelf bij moet kopen. Als niet herkenbare ingrediënten en specerijen de overhand hebben, maar vulmiddel, antiklontermiddel, verdikkingsmiddel en niet te vergeten zout, suiker en andere smaakversterkers. Als het niet makkelijker of sneller is dan zelf maken, laat staan lekkerder. Kortom: als u in feite alleen maar op kosten wordt gejaagd door pure overbodigheid. Maar waar exact de grens ligt, dat bepaalt iedereen voor zichzelf.
U had nog een dipsaus tegoed bij de blote loempiaatjes van vorige week. Dat kan prima met chilisaus uit een flesje, maar zelf vind ik ze het allerlekkerst met dit dipsausje dat ik ooit leerde maken tijdens een kookworkshop in Cambodja. En krek, die laat die nu ook ineens in kant-en-klaarverpakking in de supermarkt liggen, gevuld met echte ingrediënten, voor € 1,89.
Uit een bakje: Koh Thai – Thai Lime Spring Roll Dip Sauce
Ingrediënten: water, suiker, limoensap, vissaus, wortel, radijs, azijn, rode peper, knoflook.
Dus of dit nu onzinnig is, moet u zelf weten. Mijn doe-het-zelfrecept is in ieder geval doodsimpel, snel klaar en kost geen fluit. O, en lekker.
Nodig voor 1 portie:
sap van 1 limoen
4 eetl vissaus
100 ml lauw water
2 eetl suiker
1 knoflookteen
½ à 1 rode peper (naar smaak)
2 eetl ongezouten pinda’s
1 eetl fijngeraspte winterpeen
Doe de limoensap, vissaus, water en suiker in een jampotje. Hak de knoflook en rode peper fijn, net als de pinda’s. Doe alles in de jampot, samen met de wortelrasp. Schud goed door elkaar. Laat de smaken liefst een half uurtje even intrekken.
Variatietip:
Er kan nog wat fijngehakte koriander door, maar doorgaans zit dat ook al in de loempiaatjes, dus dan is het dubbelop.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.